SI
Sposojen komentar: Jože Biščak - Leto, ko so se parile smeti
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 5. januar 2021 ob 16:10

Odpri galerijo

Številni naivno verjamejo, da mora desnosredinska vlada pasti, saj se Slovenija lahko le tako izogne kaosu in socialnim nemirom. Bolj napačnega razmišljanja opranih možganov ne bi moglo biti. Janez Janša in njegova ministrska ekipa nista vzrok za današnje “ulično” dogajanje, sta posledica nezadovoljstva koalicijskih partnerjev z Marjanom Šarcem, ki je v začetku leta z Gregorčičeve ulice strahopetno pobegnil pred odgovornostjo za rešitev zdravstvene krize, s katero se še danes ne sooča samo naša država, ampak cel svet, predvsem Evropa. Toninova Nova Slovenija, Počivalškova SMC in (takrat še Pivčeva) stranka DeSUS so ob politični krizi zmogli toliko modrosti in s pogledom v ogledalo uzrli stvari, kakršne so: da niso v milnem mehurčku, ki ga ohranjajo Šarčevi (neslani) dovtipi, in da ne delijo svojih življenjskih izkušenj s človekom, ki je “olimpijski” prvak v metanju puške v koruzo. Precej ljudi pogreša ta kritični premislek.

V iztekajočem letu smo hodili v pomembnih, a tudi nevarnih časih. Na eni strani je bil (in je še) smrtonosen kitajski virus, ki bo s pomočjo prizadevnih znanstvenikov in njihovim hitrim odkritjem cepiva očitno premagan (čeprav dolgoročne posledice virusa in cepiva še niso znane). In to je čudež, ki ga lahko (previdno) praznujemo. Na drugi strani so bili levica in njeni aktivisti. Zelo glasni so (še preden je bil sploh potrjen ministrski zbor) zahtevali odstop, strašili pred domnevnim vzpostavljanjem avtoritativnega režima, pisarili in tožili na vse mogoče in nemogoče naslove, ponarejali, zavajali, lagali in manipulirali,  protestirali in ropotali. Ko to ni pomagalo, so začeli groziti političnim, ideološkim in drugim podpornikom vlade; tudi s smrtjo. Divje nihajoči valovi sovraštva, ki jih sprožajo, kar trajajo. In bodo še, dokler ne dobijo želenega – oblasti. Od tam bodo nadaljevali, kjer so bili vsaj delno presekani. Z uveljavljanjem evolucijskega socializma, ki temelji na progresivnih doktrinah, smrtnih sovražnic svobode.
 

Socializem se je vedno in povsod zaletel v betonski zid. Eksperimentiranje s socialno pravičnostjo, kolektivizacijo in prerazporejanjem (kjer je večina tako pridobljenega bogastva vedno znova pristala v rokah socialistične elite) je posamezne države (vseh res ne) vedno vrnilo na pot naravnega razvoja družbe s temeljnimi vrednotami, kot so svoboda govora, nedotakljivost človeškega življenja, zasebna lastnina in omejena moč vlade. Levičarji danes resda ne posegajo po radikalnih (morilskih) metodah “spreobračanja” prebivalstva, kot so to počeli Stalin, Mao Cetung ali Tito, bolj se zanašajo na postopno indoktrinacijo, ki ji zvesto sledi medijski mainstream, in (v zadnjem času) grožnje drugače mislečim. To je kulturna vojna, ki jo v imenu svobodno zelo omejene liberalne demokracije spodbujajo levičarji. Z zelo softificiranimi prijemi  nadaljujejo svojo revolucijo tam, kjer je obstala po padcu Berlinskega zidu, ko se je zdelo, da je planet dovolj velik za različne poglede na svet.

Mogoče se komu zdi pretirano, a prag državljanske vojne smo že prestopili. Meja mirnega spopada mnenj in stališč, kar je značilno za svobodne in demokratične države, je prečkana. Slovenski levičarji dokazujejo, da jim ne gre le za kulturno prevlado (to etapno zmago imajo v žepu), ampak si želijo politične moči zase in njihove podsisteme. Samo poglejte, kakšen preplah nastane, ko vlada dregne v financiranje (elitnih) nevladnih organizacij, čeprav (v zadnjem primeru) je bil predlog, da se davkoplačevalci sami in svobodno odločijo, kateri organizaciji bodo dali svoj del dohodnine. Zato tudi ne prenesejo, da bi vladal kdo drug, kot samo oni. Potem to moč refleksno (da bi ohranili prednost) uporabijo za omejevanje svobode in ustvarjanje nekakšne pravične družbe oziroma države.

Prava eksplozivna zmes nastane, ko se med seboj parijo levičarske doktrine. Prej ali slej poči. In potem se sprašujejo in čudijo, kot že ničkolikokrat v zgodovini, kje se je zalomilo. Ko so pa dobro mislili. Pa ja. Kot da je tako težko razumeti, da je človek najbolj naraven, ko je svoboden.

Jože Biščak

Demokracija.si

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 27. Jan 2021 at 05:58

0 ogledov

Gospodarski minister Počivalšek v ZAE: Bilateralni pogovori zaokroženi s predlogom izvedbe virtualne konference z ZAE
Minister Zdravko Počivalšek se je včeraj popoldne, drugi dan uradnega obiska v Združenih arabskih emiratih (ZAE) sestal z državno ministrico za mednarodne zadeve ZAE in izvršno direktorico svetovne razstave Reem Ebraih Al Hashimy. Strinjala sta se, da je Expo 2020 odlična platforma za krepitev gospodarskega sodelovanja med obema državama, ki bo zagotovo obrodilo dobre poslovne sadove. Izjemno sem zadovoljen, da se uresničujejo načrti, ki smo jih zastavili v 2016. Naše izvozne napore bomo tako kronali na dosedaj največjem svetovnem dogodku @expo2020dubai, vstopni točki za nova sodelovanja. Naša zelena oaza bo zagotovo pritegnila veliko pogledov in pozornosti. pic.twitter.com/T0eeQQ9Hfc — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 26, 2021 Ministrica je izpostavila, da je Expo priložnost za Slovenijo, da se predstavi v luči trajnostnega in inovativnega razvoja ter da še naprej krepimo svojo prepoznavnost v tej smeri, saj bo gradnik naše prihodnosti. Z željo, da se čim bolj maksimizira gospodarsko sodelovanje in trgovinsko izmenjavo med državama, sta se ministra dogovorila za organizacijo bilateralne virtualne konference že v prihodnjih mesecih, z vključitvijo javnih agencij na obeh straneh in vseh reprezentativnih zbornic, s predstavitvijo potencialnih slovenskih izdelkov, ki bi bili zanimivi za ZAE. To bi še dodatno okrepilo naše odnose v smeri povečanja trgovinske izmenjave in iskanja investicijskih priložnosti na več področjih, z izpostavitvijo agriculture, farmacevtske in visoko-tehnološke industrije. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je včeraj v okviru uradnega obiska v Združenih arabskih emiratih (ZAE) slovesno v upravljanje prevzel paviljon Slovenije na prizorišču svetovne razstave Expo 2020. Kot je ob prevzemu dejal Počivalšek, “bo Slovenija na Expu pokazala znanje, inovativnost in energijo” Ministrica je posebej izrazila navdušenje nad slovenskim pavilijonom, saj pooseblja zeleni pristop, ki ga tudi sama močno podpira in verjame, da bo v prihodnosti vse bolj spodbujan in tudi donosen. V razstavnem prostoru Slovenije vidi priložnost, da poletimo še višje in si želi, da bi čimprej uspeli najti kakšen vzajemni investicijski projekt, morda že med samim Expom 2020. Minister @PocivalsekZ na dogodku v slovenskem paviljonu na #Expo2020 v Dubaju: Na Expu ne šteje velikost države, šteje moč njenih idej https://t.co/ErQ3kDqdJR #ExpoSlovenia #expo2020dubai #ifeelslovenia @MGRTgov @tourism_slo @SloveniaInfo pic.twitter.com/Om881gyyYD — Expo Slovenia (@ExpoSlovenia) January 26, 2021 Minister Počivalšek je posebej izpostavil tudi sodelovanje na področju turizma, kjer prepoznava velik potencial za sodelovanje, saj utegne biti Slovenija s svojo neokrnjeno naravo, ugodnimi podnebnimi razmerami, veliko vode, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter bogato kulinariko, izredno zanimiva destinacija za skoraj 10 milijonsko populacijo ZAE.

Tue, 26. Jan 2021 at 20:34

90 ogledov

VIDEO: Lenart lani decembra po 30 letih vnovič dobil status mesta
Statistika pravi, da imamo v Sloveniji 11 mestnih občin in 67 krajev, ki imajo status mesta. Kar nekaj jih je, Ptuj, Škofja Loka, Metlika, Radovljica, Izola, Brežice, ki imajo mestne pravice še iz časov zgodnjega srednjega veka, 17 krajev pa je status mesta pridobilo šele v samostojni Sloveniji. Zadnja dva kraja, Zreče in Lenart sta se družini slovenskih mest pridružila šele 23. decembra lani. Lenarčani so ssicer nekaj desetletij mislili, da so meščani. V socialistični Jugoslaviji jim je bil status mesta prvič dodeljen 29. novembra 1989, ko jim je to na posebni svečanosti sporočil takratni predsednik Skupščine socialistične republike Slovenije Miran Potrč. Ker pa je bil nekdo, ali v Ljubljani ali v Lenartu površen, sklep o novem mestnem Lenarta pozabili objaviti v takratnem Uradnem listu SR Slovenije, zato se, gledano formalno, status Lenarta ni spremenil. Vseeno so Lenarčani živeli v veri, da so meščani, pravi sedanji župan Janez Kramberger, ki se dobro spominja takratnih dogajanj. VIDEO:  Mag. Janez Kramberger, župan Lenarta

Tue, 26. Jan 2021 at 19:18

122 ogledov

VIDEO: Gibanje Povežimo Slovenijo se bo zavzemalo za Slovenijo, kakršno smo si zamišljali pred 30 leti
Pobudniki gibanja Prebudimo Slovenijo. Z današnjim dnem je Slovenija bogatejša še za en politični subjekt, gibanje Povežimo Slovenijo. Gre za povezavo strank, skupin, lokalnih list in uglednih posameznikov različnih vrednostnih in političnih pogledov, ki jim je cilj sodelovanje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi, ne glede na ideološke in druge razlike.  Na današnji predstavitveni tiskovni konferenci so predstavniki strank in gibanj ter pobudnica in koordinatorica gibanja dr. Nada Pavšer predstavili namen in cilje gibanja. Gibanju se je pridružilo večje število strank, skupin, lokalnih list in uglednih posameznikov različnih vrednostnih in političnih pogledov, ki bi naj združile moči tudi kot skupna lista za parlamentarne volitve 2022.  Gibanju Povežimo Slovenijo so se pridružili: Zeleni Slovenije, Slovenska ljudska stranka, Stranka modernega centra, Kanglerjeva Nova ljudska stranka, Celjska županova lista Bojana Šrota, Lista koprskega župana Aleša Bržana, nekdanji ustavni sodnik in diplomat dr. Ernest Petrič, predsednik obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, predsednik Zveze društev upokojencev Janez Sušnik, glasbenik Oto Pestner, športnica Lucija Polavder, dr. Luj Šprohar...ker gre za odprto asociacijo, pričakujejo, da se jim bo v prihodnje pridružil še kdo. Njihovo sporočilo je povsem jasno: "Cilj je uspeti na volitvah in tako dobiti možnost oblikovati tako Slovenijo, kakršno smo si zamišljali pred 30 leti in smo se zato skoraj enotno opredelili. Za gibanje je pot do cilja enako pomembna kot sam cilj,” je sporočilo danes oblikovanega Gibanja Povežimo Slovenijo. V kratkem bodo tudi ponudili obraz potencialnega mandatarja za sestavo vlade, kot neformalna koalicija pa bodo delovali tudi po parlamentarnih volitvah 2022.VIDEO: Tiskovna konferenca Gibanja Povežimo Slovenijo:

Tue, 26. Jan 2021 at 11:46

313 ogledov

Covid 19: Znova opažen trend poslabšanja epidemioloških razmer
Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 4.700 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1.149 novih okužb, in 30.392 hitrih testov, s katerimi so potrdili 503 okužbe. Po podatkih Covid-19 Sledilnika  je bilo včeraj skupno 1.652 novih okužb z novim koronavirusom. Trend obolelosti s koronavirusom v  na dan 25. 1. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 35092- Št. pozitivnih: 1652 (4,7 %)- Št. hospitaliziranih: 1157- Št. oseb na intenzivni negi: 192- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 91- Št. umrlih: 27@NIJZ_pr @MinZdravje pic.twitter.com/nZwm1UGYyN — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 26, 2021 Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 24,4 odstotka, pri hitrih testih pa sta bila pozitivna 1,7 odstotka. Število aktivno okuženih se je zmanjšalo in zdaj znaša 18.115. Umrlo je 27 covidnih bolnikov, skupaj že 3.406. V bolnišnicah je včeraj umrlo 25 ljudi, še dve osebi pa v domu za starejše. Ministrica @DrKustec: Dragi otroci, dobrodošli nazaj v vrtce, učenke in učenci pa dobrodošli v šolskih klopeh. Skupaj z vašimi vzgojiteljicami in vzgojitelji ter učiteljicami in učitelji se vsi skupaj potrudimo in prizadevajmo, da boste v vrtcih in šolah ostali ves čas. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 26, 2021 V bolnišnicah se število covid bolnikov znižuje Po včerajšnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 1.157 covidnih bolnikov (16 manj kot včeraj zjutraj), intenzivno terapijo jih potrebovalo 192. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 100 pacientov, skupaj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 91 pacientov. 7 regij je glede na včerajšnje podatke rdečih (Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška. Med njimi je negativni trend opaziti v Savinjski in Gorenjski regiji. pic.twitter.com/Di4IlXasCc — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 26, 2021 Sedem regij je glede na včerajšnje podatke rdečih: osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška. Med njimi je negativen trend opaziti v savinjski in gorenjski regiji. Med črnimi regijami je opaziti pozitiven trend pri posavski in zasavski regiji ter v jugovzhodni Sloveniji. 

Tue, 26. Jan 2021 at 08:49

224 ogledov

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Emirati predstavljajo trg priložnosti za naša izvozna podjetja
Minister Zdravko Počivalšek se je sestal s članom kabineta in ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdullom Bin Touqom Al Marrijem. ZAE namreč predstavljajo trg priložnosti, kjer se z ukrepi poskuša dosegati diverzifikacija in dekoncentracija izvoza, zato si Slovenija prizadeva za krepitev odnosov in smiselno povečanje aktivnosti med obema državama. Srečal sem se z ministrom za gospodarstvo  Abdullom Bin Touqom Al Marrijem, saj njihov trg predstavlja priložnost za naša izvozna podjetja, predvsem s področja visokih tehnologij. Dogovorila sva se za okrepitev sodelovanja tudi na področju investicij in tehnologij varne hrane. pic.twitter.com/cJhRsOx9ad — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 26, 2021 Minister Zdravko Počivalšek je uvodoma predstavil obseg trgovinske menjave blaga in storitev med obema državama, ki se je povečala za 4,7 odstotka in znaša 118,9 milijonov evrov. V prvih desetih mesecih lanskega leta smo beležili celo 5,6-odstotno rast pri trgovanju z blagom, v skupnem obsegu 70,7 milijonov evrov, od tega je izvoz predstavljal 68,6 milijonov evrov. “Zavedamo se, da je predstavitev države in zavedanje njenih vrednosti ključno za vzpostavitev boljših bilateralnih povezav, odnosov in načinov sodelovanja. S tem namenom sodelujemo tudi na Expu 2020, ki je s slovesom rekordnega dogodka že pritegnil pozornost svetovne javnosti. Za Slovenijo je izrednega pomena, da smo del družine držav, ki razumejo pomembnost in namembnost tega pompoznega dogodka”, je dejal minister Počivalšek. S predstavniki podjetij v Dubajuo raznolikosti trga v ZAE  in odprtih priložnostih za naša izvozna podjetja. Slovenija nima letalonosilke, ima pa naše podjetnike, v katere verjamem, in predvsem v to, da lahko svetu skupaj pokažemo naše znanje, inovativnost in energijo. pic.twitter.com/PCj1MwYAdU — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 25, 2021 Okrepitev meddržavnega gospodarskega sodelovanja je pomembno tudi z vidika okrevanja po pandemiji covid-1, za kar je Slovenija že pripravila zelo obsežen program pomoči in investicij v gospodarstvo, ki sočasno zahteva tudi odpiranje novih vrat in poslovnih priložnosti za naša podjetja v tujini. “Epidemijo covid-19 vidimo kot priložnost za krepitev odnosov med državama, še posebej na področju zelenega gospodarstva in digitalizacije, ki določata tudi smernice prihodnjega razvoja Slovenije”, je še dodal minister. Prepričan sem, da bodo naši pogovori z , kot tudi številne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru slovenskega pavilijona @expo2020dubai, pomembno okrepile odnose med državama in s tem postavile še boljše temelje za sodelovanje na poslovnem področju. https://t.co/c8z5VtzjAs — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 25, 2021 Minister Abdull Bin Touq Al Marri je poudaril, da vidi več priložnosti za sodelovanje s Slovenijo, predvsem na področju visokih tehnologij, investicij in tehnologij hitre hrane. Poudaril je, da so sprejeli tudi zakonodajo, ki tujim podjetjem omogoča 100-odstotno lastništvo podjetij v ZAE, s čimer so naredili velik korak naprej, saj to prej ni bilo mogoče. Ministra sta se dogovorila, da bo Spirit Slovenija, skupaj z našim veleposlaništvom, pripravil in posredoval tudi seznam z informacijami različnih investicijskih priložnosti v Sloveniji. Ob koncu je minister ZAE še poudaril, da so zelo optimistični glede udeležbe na Expu 2020, saj dnevno cepijo že okoli 20.000 oseb, zato so prepričani v uspešnost in varnost izvedbe Expa. Izjemno sem zadovoljen, da se uresničujejo načrti, ki smo jih zastavili v 2016. Naše izvozne napore bomo tako kronali na dosedaj največjem svetovnem dogodku @expo2020dubai, vstopni točki za nova sodelovanja. Naša zelena oaza bo zagotovo pritegnila veliko pogledov in pozornosti. pic.twitter.com/T0eeQQ9Hfc — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 26, 2021

Mon, 25. Jan 2021 at 19:59

200 ogledov

Prešernovo nagrado 2021 za življenjsko delo prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.
Znani so prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2021. [ZNANI PREJEMNIKI PREŠERNOVIH NAGRAD IN NAGRAD PREŠERNOVEGA SKLADA LETA 2021]V skladu z odločitvijo in sklepi Upravnega odbora Prešernovega sklada prejmeta Prešernovo nagrado leta 2021 pisatelj Feri LAINŠČEK in arhitekt Marko MUŠIČ.O vseh prejemnikih: https://t.co/ocygbSG7eL. pic.twitter.com/7eD0ptiPPV — Ministrstvo za kulturo (@mk_gov_si) December 3, 2020 V skladu z odločitvijo in sklepi Upravnega odbora Prešernovega sklada prejmeta Prešernovo nagrado za življenjsko delo pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrado Prešernovega sklada leta 2021 prejmejo naslednji ustvarjalci: pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Tem Čatež. Upravni odbor Prešernovega sklada sestavljajo: predsednik izredni član SAZU dr. Jožef Muhovič, akad. slikar, likovni teoretik, dr. filozofije, univ. profesor, podpredsednica Bernarda Fink Inzko, mezzosopranistka, koncertna in operna pevka, ter člani: dr. Rok Andres, dramaturg, scenarist in gledališki kritik, Lovrenc Blaž Arnič, dirigent in glasbeni pedagog, Marko Cotič, arhitekt in publicist, Barbara Drnač, plesalka, koreografinja, televizijska voditeljica, ddr. Igor Grdina, zgodovinar, literarni zgodovinar, libretist, znanstveni svetnik, Katarina Klančnik Kocutar, dramaturginja, novinarka, direktorica mariborskega Lutkovnega gledališča, Mateja Komel Snoj, komparativistka, lektorica, prevajalka, akademik dr. Janko Kos, književni teoretik, literarni komparativist, zgodovinar in kritik, upokojeni univ. profesor, Ženja Leiler Kos, dolgoletna novinarka, nekdanja direktorica direktorata za medije pri Ministrstvu za kulturo, aktualna direktorica Slovenske kinoteke, dr. Jože Možina, zgodovinar, avtor dokumentarnih filmov, sociolog, publicist, novinar, Jurij Paljk, pesnik, pisatelj, novinar, odgovorni urednik slovenskega tednika Novi glas v Italiji, dr. Robert Simonišek, umetnostni zgodovinar, pesnik, literarni kritik in pisatelj, ter dr. Sonja Weiss, klasična filologinja, prevajalka, univ. profesorica. Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.  
Teme
Jože Biščak komentar demokracijasi

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Sposojen komentar: Jože Biščak - Leto, ko so se parile smeti