SI
Dr. Vinko Gorenak: Darijan Košir ali Gregor Perič? Presodite sami!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Nedelja, 10. januar 2021 ob 18:47

Odpri galerijo

Gregor Perič, poslanec SMC v DZ

Najprej nekaj o obema akterjema imenovanima v naslovu tega prispevka. Darijana Koširja, režimskega novinarja globoke države vsaj po mojem spominu nisem osebno srečal nikoli, najina “srečanja” so potekala zgolj in samo preko družbenega omrežja Twitter, dokler me ni blokiral. Gregor Perič pa je poslanec SMC od leta 2018, ko sem moj zadnji poslanski mandat zaključil in do sedaj sva se srečala ali na ulici ali v Državnem zboru manjkrat kot je prstov na eni roki, nikoli nisva spregovorila niti besede, razen vljudnega pozdrava v obliki “dober dan”.

Za začetek zato pojdimo k Darijanu Koširju. Kdo je Darijan Košir, vsaj leta 2012 niti nisem vedel, tudi na Twitterju ga nisem zasledil, saj je to »znanost« kot »strokovnjak« za medije, očitno osvojil šele novembra leta 2013. Sem pa menda, kot minister za notranje zadeve leta 2012, glasoval za njegovo odstavitev z mesta prvega »glasno govornika« Vlade Boruta Pahorja. Tega se niti ne spominjam, sem pa vesel, da sem se takrat tako odločil.

No, Darijan Košir pač pripada slovenski novinarski srenji, ekstremne leve provinjence, s čimer ne bi bilo nič narobe, če bi to tudi javno povedal, tako pa se razglaša za »neodvisnega« novinarja, kar dokazljivo ni. Kot že rečeno, se osebno, vsaj po mojem spominu, še nikoli nisva srečala. Sva se pa »srečala« na Twitterju. Točen datum bi ob skrbnem pregledu mojega arhiva lahko celo našel, mislim da je on skrajno žaljivo pisal o meni ali SDS, na kar sem se odzval. Od takrat pa sva imela na Twitterju pogoste dialoge, ki se jih vedno in povsod lahko le veselim, saj takega »sogovornika« s tako neargumentiranimi trditvami redko najdeš. Nekako tako, kot da bi septembra našel na enem mestu kakšnih 50 krepkih in zdravih jurčkov. Tak pač je zame »sogovornik« Darijan Košir, danes menda urednik, ne vem česa, na levem režimskem trobilu Dnevnik, ki ga ne berem že vsaj dvajset let.

Tisto kar me še posebej pritegne v zvezi z Darijanom Koširjem je podatek, ki mi ga je zaupal eden od raziskovalcev Arhiva RS, da je bil Darijan Košir sodelavec, ali kot jaz temu pravim »špicelj« UDBE. Glede na verodostojnost omenjenega raziskovalca, moram priznati, da temu podatku povsem verjamem. Na eni strani zaradi resnosti raziskovalca, na drugi strani pa zaradi dejstva, da so »špiclji« UDBE bili mnogi novinarji pred letom 1990.

Pa pustimo ob strani vprašanje ali je Darijan Košir bil »špicelj« UDBE ali ne. V času najinega »komuniciranja« preko Twitterja, sem mu tako ali drugače vedno direktno ali indirektno ponudil možnost, da se do tega vprašanja opredeli in javnosti pove ali ta podatek drži ali ne drži.

Darijan Košir mi je konec leta 2018 »prinesel v mlin« kot pravi ljudski pregovor, zato najino javno komunikacijo na Twitter profilu (bila je tudi »zasebna«, ta je še bolj zanimiva, a je zaradi korektnosti ne objavljam) v nadaljevanju tudi javno objavljam skupaj z vsemi slovničnimi napakami.

Darijan Košir nas je 21. 11. 2018 razveselil s tem sporočilom:

Darijan Košir‏ @DKosir7 Nov 21 Vox populi, dva trenda: rast podpore Šarčevi vladi in strm padec podpore stranki Bratuškove. Sklep: slednji se zaostrovanje proti Šarcu nikakor ne splača.


Na to sem se odzval takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Nov 21 Pameten sklep o Bratuškovi, dostojen in primerljiv z razmišljanjem in sposobnostmi nekdanjih UDBOVSKIH analitikov. Čestitam.


Uganili ste, Darijan Košir me je napadel takole:

Darijan Košir‏ @DKosir7 Nov 21 Ja, pameti nekdanjih jugoslovanskih titovih komunističnih policajev res ne moremo doseči. To je doslej še nepresežen nivo.


Odgovoril sem mu takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Nov 21 Malo ste zamešal, takrat smo bili miličniki, ki nismo bili »špiclji« UDBE. Kar pa ne velja za mnoge druge, tudi novinarje. Kaj pa vi?  Je vaša vest v tem pogledu čista? Vabim vas, da skupaj obiščeva Arhiv RS in skupaj javno objavila ugotovitve. ZMORETE?


Ponovno ste uganili, Darijan Košir se na moje povabilo ni odzval ampak je nadaljeval z lažmi.

Darijan Košir‏ @DKosir7 Replying to @drVinkoGorenak Ker ste očitno pretrdi, da bi razumeli, vam ponavljam še enkrat in zadnjič: totalna perverzija je, da jugo-komi policaj ni bil špicelj Udbe, ko pa so nas točno ti policaji v 80-ih vseskozi zasledovali, ovajali in nam grozili. In drugič: vaše SDS zmazke si lahko nekam vtaknete.


Darijan Košir me ni razočaral. Sebe, kot novinarja v času komunizma, je razglasil za žrtev nas miličnikov. Darijan Košir me je torej obtožil, da sem bil »špicelj« UDBE. Prav hvaležen sem mu bil za to sporočilo.

Takole sem nadaljeval:

Replying to @DKosir7  Uradni seznami UDBA »špicljev« so v Arhivu RS. Vabim vas tja in si bova ogledala stvari, podatke pa javno objavila. Zakaj si tega ne upate pa le premislite in odgovorite svoji vesti ne meni.


In ker se Darijan Košir ni in ni oglasil sem javno zaključil takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Ugotavljam, da @DKosir7 ni zbral poguma, da bi šel z menoj v Arhiv RS, kjer bi preverila, kdo od naju je bil sodelavec UDBE in seveda pogoj, da to oba javno objaviva. To dejstvo veliko pove.


Na tej točki sva konec leta 2018 najino komunikacijo končala tako, da me je na Twitterju blokiral. To pove vse o njem.

Pa pojdimo k Gregorju Periču poslancu SMC. Dokler je bil poslanec SMC v vladi Marjana Šarca je bilo vse v redu. Nihče mu ni očital prav nič. Ko pa je poslanec SMC v vladi Janeza Janše, pa ga je seveda potrebno napadati in medijsko diskreditirati.

Novinarka Polona Jamnik, očitno kopija režimskega novinarja Darijana Koširja, je pred dnevi v režimskem trobilu Dnevnik objavila zapis v katerem je poslancu SMC Gregorju Periču očitala, da je bil v podmladku Janševe SDS, kar je čista in groba laž. Perič ji je pošteno odgovoril, da naj predloži kakšen dokaz, da je bil v podmladku Janševe SDS in da bo v tem primeru plačal 1000 evrov dobrodelni organizaciji po njenem izboru. V nasprotnem primeru pa jo je pozval, da do 15. 01. 2021 enak znesek nameni ga. Jamnik Varni hiši v Slovenski Istri. K enaki gesti je pozval tudi Dnevnik.

Je v pozivu Periča kaj narobe? Prav nič. Ne le on, tudi jaz vem, da nikoli ni bil član podmladka Janševe SDS in zato je logično da je novinarko Polono Jamnik pozval k takemu ravnanju.

Tudi Periču se dogaja nekaj podobnega, kot se je meni s Koširjem leta 2018. Pošten in korekten poziv Periča je D. Košir označil za “mafijsko izsljevanje”, ki naj bi bilo posledica Peričevega sodelovanja z “janšisti”.

Kaj naj zapišem za zaključek? V domnevni dilemi ali sem bil jaz ali je bil Darijan Košir sodelavecc UDBE sem konec leta 2018 Koširja pozval, da greva skupaj v Arhiv Slovenije in javno objaviva uradne podatke o tem kaj je in kaj ni res, je Darijan Košir, kot že rečeno vrgel puško v koruzo in pobegnil. Podobno ravna v primeru poslanca Periča. Namesto, da bi Dnevnik vsaj skušal dokazati svojo trditev, da je bil poslanec Perič član podmladka Janševe SDS, kar seveda nikoli ni bil, realno pobudo poslanca Periča o plačilu 1000 evrov z njegove strani ali s strani novinarke Dnevnika za resnico, razglasi za mafijsko izsiljevanje poslanca Periča.

Svojo sliko o resnici si ustvarite sami.

Vir: vinkogorenak.net

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 17. Jan 2021 at 16:37

0 ogledov

Dr. Vinko Gorenak: Policijske plače! Kaj je res in kaj ni res!
Pred dnevi sem že pisal o stavki Policijskega sindikata Slovenije – “pretežno šefovskega sindikata”, ki je takrat napovedal stavko, sedaj pa jo že izvaja. Drugi sindikat, Sindikat policistov Slovenije – “pretežno delavski sindikat”, pa ne stavka. Narobe svet bi rekli. Notranji minister pa je seveda objavil seznam zaposlenih z delovnimi mesti in višino bruto plač za december 2020. Tako je najbolj učinkovito odgovoril na zahteve stavkajočih, ljudje pa naj si sami ustvarijo sliko o tem ali je stavka upravičena ali ne. Popolnoma jasno je, da stavka ni upravičena, gre za politikanstvo in pobalinstvo omenjenega sindikata, ki pač navija za levo politično opcijo, sedanji vladi pač nagaja in to je dejstvo. Najprej so zagnali vik in krik v močni “opozicijski partnerici”, ki sicer nima poslancev ima pa velik vpliv na javno mnenje. Se sprašujete kdo je to? Ja POP TV vendar. Namesto kritične ocene koliko kdo zasluži na primerljivih delovnih mestih, smo bili deležni komentarjev tistih, ki seveda želijo postati veliki policijski šefi ali pa ministri v neki bodoči levi vladi. Kar nekaj časa so v omenjeni “opozicijski partnerici” zganjali hrup in širili meglo o tem, kako bodo sedaj kriminalci vedeli vse o najbolj tajnih mestih v policiji, koliko policijskih specialcev imamo in podobno. Še več, na seznamu objavljenih imen z bruto plačami so našteli nekaj nad 50 policijskih specialcev, kar je za poznavalce razmer čista laž in nasproten dokaz, da z objavo imen, delovnih mest in bruto plač ni nič narobe. Že primerjava nekaj klikov po spletu pa vas bo pripeljalo do ugotovitve, da na seznamu ni najbolj tajnih podatkov o policistih in kriminalistih katerih razkritje imen  bi lahko ogrozilo njihovo varnost. Tudi sicer sta tako sedanja kot nekdanja informacijska pooblaščenka jasno povedali, da z objavo podatkov, notranje ministrstvo ni kršilo ničesar. Je pa na splošno potrebno v zvezi z objavljenimi bruto zneski plač povedati nekaj pomembnih stvari. Že podatek o najbolje plačanem preiskovalcu, ki naj bi imel 9.598,75 evrov bruto plače je zavajajoč, kot sem izvedel, je pri njem šlo za nek poračun plače za nazaj. Takih primerov je verjetno še veliko. Kot drugo kaže omeniti dejstvo, da policisti in kriminalisti prejemajo v času epidemije posebne COVID dodatke, ki segajo tudi do 65 odstotkov, tudi v tem kontekstu objavljeni podatki ne povedo vsega, saj teh dodatkov po epidemiji ne bo več in plače bodo precej nižje. Povsem drugo vprašanje pa je kdo COVID dodatke dobiva in v kakšni višini. Kar se mene tiče, nihče ki dela v pisarni COVID dodatkov ne bi smel prejemati v višini kot jih dobivajo policisti in kriminalisti, ki delajo na terenu. Le oni so resno izpostavljeni nevarnostim in privoščim jim še več. Precej spregledano dejstvo je tudi podatek, da ima večina zaposlenih v policiji tako imenovano dodatno pokojninsko zavarovanje za kar država vsakemu posamezniku plačuje še 25 % več kot so objavljeni bruto zneski, posledica česar je ta, da se upokojijo kar 10 let pred vsemi ostalimi. Vik in krik Matjaža Nemca Poslanec Matjaž Nemec SD vodi tako imenovano komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Očitno preveč gleda opozicijsko partnerico brez poslancev POP TV. Takoj je seveda sklical svojo komisijo, ki naj bi nadzirala zakonitost uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, nič pa nima z nadzorom plač zaposlenih. Ne glede na to, da ima opozicija v komisiji večino, so mu lastni poslanci zavrnili sprejem sklepov, ki ji je predlagal. Za po vrhu pa je člane komisije dodatno zdravstveno ogrozil saj je tam nastopal šef SOVE, ki je po poročanju medijev očitno okužen z virusom. Kako pa plače šefov vseh vrst Že v času socializma, pa vse do mojega ministrovanja leta 2012, je veljalo nepisano pravilo, da policijski šefi od policijskih postaj do vrha policije in notranjega ministrstva praviloma nimajo dodatkov, saj večinsko ne delajo na terenu ampak v pisarnah. Še leta 2012 sem kot minister imel najvišjo bruto plačo, šef policije pa je imel 5 ali 6 evrov nižjo plačo. Danes je obratno, kar 70 zaposlenih v policiji prejema višjo bruto plačo kot predsednik države, vlade in Državnega zbora. Ministrova bruto plača je tam okoli 76. mesta, plača prvega policista pa okoli 74. mesta. Za primerjavo še moja, okoli 175 objavljenih bruto plač je višjih kot je moja in je primerljiva s plačo lokalnega policijskega šefa. Rektor univerze je uvrščen v 60 plačni razred in ima po približnem izračunu okoli 4.900,00 evrov bruto plače, kar je nivo lokalnega policijskega šefa v Kranju ali Celju. Če dodam še podatek, da ima lokalni policijski šef v Ljubljani okoli 1.000,00 evrov višjo bruto plačo, kot predsednik države, je jasno, da je v tem sistemu nekaj hudo narobe. Poglejmo še sindikaliste Tudi primerjava plač obeh šefov policijskih sindikatov je zanimiva. Rok Cvetko, šef “pretežno šefovskega sindikata” ki stavka, je po podatkih vodnik policijskega psa, predpostavljam, da ima srednjo šolo zasluži 3.084,00 evrov, Kristjan Mlekuš šef “pretežno  delavskega sindikata, pa 3.106,00 evrov, ima magisterij in je policijski inšpektor. Tudi tu nekaj ne bo v redu. Nekaj drugih primerjav Tudi tiste najnižje plače kaže nekoliko pojasniti. Na seznamu boste našli tako imenovane policijske kandidate z okoli 950,00 evri bruto plače. To seveda niso policisti, ki bi delali na terenu, temveč so to kandidati za policiste, ki se šolajo in dejansko prejemajo minimalno plačo, teče jim tudi delovna doba in vse ostalo. Morda boste rekli da zaslužijo premalo, toda v drugih poklicih imajo njim primerljivi posamezniki štipendijo, če jo seveda sploh imajo in ne plačo z vsemi zavarovanji. V precej podobne položaju, morda nekoliko boljšem so vrhunski športniki. Ti seveda ne hodijo v službo ampak jim država z zaposlitvijo v policiji in plačo ter vsemi zavarovanji zgolj in samo pomaga. Če k temu dodamo še nekaj podatkov kot so naslednji, bo slika še bolj zaokrožena. Administrator zasluži 1.959,00 evrov, referent 1.959,00 evrov, kuhar 1.954 evrov, hišnik 1.953 evrov in vzdrževalec vozil 1.905 evrov. Seveda so to bruto zneski. Res pa je tudi to, da so njihovi prispevki veliko nižji kot prispevki tistih z velikimi plačami. Za konec Kakorkoli že, vse kar sedaj vemo več, kot smo vedeli pred objavo plač zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu je to, da je s sistemom plač v državni upravi in v javnem sektorju nekaj hudo narobe in da plače zaposlenih v policiji sploh niso nizke, stavka je seveda povsem neupravičena, policijsko Čeferinova ovadba notranjega ministra, pa je nesmisel in mešanje megle. Kar svojo plačilno listo poglejte. Vir: www.vinkogorenak.net

Sun, 17. Jan 2021 at 13:49

0 ogledov

Emil Rojc, iz Fajonkine SD izobčen župan Ilirske Bistrice, partijskim aparatčikom nalil kozarec resnice
Potem, ko so jurušniki Fajonkine Socialdemokracije izobčili/izključili iz partije ilirskobistriškega župana Emila Rojca, je sledil plaz protestnih izstopov iz SD. Iz stranke SD je izstopilo kar 16 članov SD Ilirska Bistrica. Razlog za izstop so zapisali na družbenih omrežjih. • Modrost političnih odločitev: Stranka SD je na državnem nivoju dobila trikrat manj glasov kot mi na lokalnem. Postavlja se vprašanje: »Katera politika je bliže ljudem?«https://t.co/pdAnDLn2cG — Emil Rojc (@RojcEmil) January 17, 2021 “V Občinski organizaciji Socialnih demokratov Ilirska Bistrica smo bili z dopisom št.:12-12/2020-1-2 z dne 30.11.2020 s strani Nadzornega odbora Socialnih demokratov ( NO SD ) pozvani, da podamo mnenje na Predlog za izključitev Emila Rojca podan s strani Mladega foruma Socialnih demokratov ( MF SD ). V sklepu, ki ga je sprejelo razširjeno predsedstvo Občinske organizacije SD Ilirska Bistrica z dne 8.12.2020 smo soglasno nasprotovali predlogu za izključitev Emila Rojca, ki ga je podal MF SD. Kljub temu je NO SD dne 12.1.2021 sprejel sklep št.: 1-1/202-1, ki je v celoti v nasprotju s stališči Občinske organizacije SD Ilirska Bistrica. Kljub temu, da smo svoje mnenje utemeljili, se NO SD v svojem sklepu o izključitvi do večine naših navedb ni opredelil.” Svetniška skupina SD v Občinskem svetu Občine Ilirska Bistrica je preteklost, svetniki so se dogovorili, da bodo ostali skupaj in še naprej delovali v dobrobit občank in občanov občine Ilirska Bistrica. Emil Rojc se je znova oglasil z zapisom na svojem facebook profilu, ker se je iz partijske centrale v ukradeni vili še vedno zlivala gnojnica po njem in drugih, zdaj že nekdanjih članih SD. Njegov zapis objavljmo v celoti, saj je v njem znova nalil kozarec resnice za Tanjo Fajon in njene partijske kamerade. "Ob objavi izstopa aktivnega jedra Občinske organizacije SD v Ilirski Bistrici berem komentarje kot so »kar pojdite, bo stranka očiščena«, »niste delovali v skladu z načeli SD«, »niste bili koristni« in podobno.Odgovor na komentarje:• Zakonitost delovanja:Nihče od članov OO SD Ilirska Bistrica, vključno z menoj ni kršil Statuta SD.• Modrost političnih odločitev:Stranka SD je na državnem nivoju dobila trikrat manj glasov kot mi na lokalnem. Postavlja se vprašanje: »Katera politika je bliže ljudem?«• Koristnost bivše Občinske organizacije SD:Na zadnjih lokalnih volitvah smo za stranko SD dobili 30% sedežev v Občinskem svetu, kar je nekajkrat več kot je SD v Ilirski Bistrici dosegla kadarkoli v samostojni Sloveniji. Glede na naš zelo dober rezultat smo imeli večino v predsedstvu Območne organizacije SD ( Postojna, Pivka, Hrpelje-Kozina, Divača, Komen, Sežana in Ilirska Bistrica ). To pomeni, da smo na lokalnem nivoju dosegli več kot vse naštete občine skupaj, ki trenutno razpolagajo z enim ali nobenim aktivnim članom.In končno je v tej »kurji zgodbi« le postalo jasno tisto, kar sem po tihem sumil ves čas napadanja Primorskih novic name, na mojo družino in tiste, ki so z menoj sodelovali. Med SD in Primorskimi novicami obstaja tesna sprega. Pokazalo se je, da so mi tisto najbolj podlo, kar se mi je v politiki dogajalo, povzročali pravzaprav »moji«. Na koncu se zahvaljujem vsem mojim kolegom, ki so me podprli in si želim, da bi skupaj naredili še veliko dobrega za naše ljudi."

Sun, 17. Jan 2021 at 12:56

0 ogledov

Covid-19: Sobotna statistika novo okuženih morda napoveduje počasno umirjanje epidemije
Po podatkih covid-19 sledilnika je bilo soboto opravljenih 2.497 PCR-testov okužbe z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 516 testiranih. To pomeni, da je bilo pozitivnih 20,7 odstotka testiranih, dan prej pa 24,2 odstotka. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 570 ljudi, pozitivnih jih je bilo 53 oziroma 9,3 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 569 ljudi, kažejo podatki vlade. Umrlo je 40 oseb, aktivno okuženih je bilo 23.937 ljudi. Trend obolelosti s koronavirusom v  na dan 16. 1. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 3067- Št. pozitivnih: 569 (18,6 %)- Št. hospitaliziranih: 1220- Št. oseb na intenzivni negi: 188- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 38- Št. umrlih: 40@NIJZ_pr@MinZdravje pic.twitter.com/ZcXPdW9JDS — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 17, 2021 Skupno število vseh doslej potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji zdaj znaša 150.622. Včeraj je umrlo 40 oseb, okuženih s koronavirusom. Skupno število vseh smrtnih žrtev je 3.180. Po vladnih podatkih je bilo v soboto hospitaliziranih 1.220 covidnih bolnikov, 188 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. Iz bolnišnične oskrbe so odpustili 38 oseb. Včeraj so bili hospitalizirani štirje bolniki manj kot dan prej, pet manj jih je potrebovalo intezivno zdravljenje. Umrlo je 21 bolnikov več kot dan prej. Jure Koprivšek, predstojnik Oddelka za psihiatrijo: »Veseli me, da osebje v velikem deležu izraža pripravljenost na cepljenje proti #Covid_19. Na dolgi rok to omogoča normalno delo.«Več o delovanju Oddelka za psihiatrijo v času epidemije kmalu, sledite nam na FB in Twitter. pic.twitter.com/1skaRzPmLI — UKC Maribor (@UKCMaribor) January 17, 2021 Doslej so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 41.439 oseb. Začenja se cepljenje najbolj izpostavljenih pripadnic in pripadnikov #vslužbidomovineVeč: https://t.co/iiceLf0Fe9 pic.twitter.com/XRgCor1yjH — Slovenska vojska (@Slovenskavojska) January 15, 2021

Sun, 17. Jan 2021 at 02:56

0 ogledov

Je bil "terorist" na frankfurtskem letališču, ki je vpil Ubil te bom, Allah Akbar, preden ga je ustrelil policist, Slovenec?
Pozno sinoči se je na 1. potniškem terminalu mednarodnega letališča v Franfurtu pripetil incident, v katerem je po navedbah agencij posredovala letališka in zvezna nemška policija. Informacije, ki so prihajale, so bile precej zmedene. Po eni strani naj bi bili na delu trije domnevno oboroženi teroristi, poleg pa še grožnja z bombo. Agencije poročajo tudi o več strelih. Potnike naj bi evakuirali s prvega terminala, ustavljen je bil tudi železniški promet. Aktuell polizeilicher Einsatz am #Flughafen #Frankfurt im Zusammenhang mit einem herrenlosen Gepäckstück. Dieses hat ich zwischenzeitlich als harmlos herausgestellt. Fahndungsmaßnahmen durch Bundes- und Landespolizei. Teilbereiche gesperrt.Wir berichten weiter.#FRA160121 pic.twitter.com/MNpw71Zral — Bundespolizei Flughafen Frankfurt am Main (@bpol_air_fra) January 16, 2021 Še najbolj otipljiva je bila fotografija, ki je zaokrožila po socialnih omrežjih, na kateri se ležečemu moškemu približuje policist s pištolo v roki. Neuradno, tako nemški mediji, naj bi bil v incidentu ubita ena oseba, dve pa naj bi pridržali nemški policisti. Frankfurt Airport pic.twitter.com/N4FL2WL9o8 — Scarface (@Scarfac07595271) January 16, 2021 Po poročanju britanskega Guadriana naj bi se na letališču v Frankfurtu odvijala prava drama. Policija je izpraznila celoten prvi terminal, ustavili so se vsi leti in železniški promet, policija pa naj bi ubila napadalca, ki naj bi grozil s pištolo. Po navedbah virov The Sun pravijo, da je eden od potnikov prtljago pustil brez nadzora, zato je policija pridržala dve osebi. Vsi leti in železniški promet so bili ustavljeni. Am Flughafen sieht es so aus. Nun weiß keiner wie es weiter geht, können die Fluggäste zu ihren Autos oder gehen noch Flüge? Unsere Koffer sind in den Maschinen pic.twitter.com/JfjGbqEbW9 — rixstar (@rixstar4) January 16, 2021 Neuradno, tako mediji, naj bi nemška policija sporočila, da je bil umorjeni napadalec Slovenec, ki na letališču ni imel zaščitne maske. Ko je policija pristopila k njemu, je začel kričati "Ubil te bom, Allah Akbar!" Nato ga je policija podrla na tla, menda pa je imel sodelavca, prav tako Slovenca.  Posnetki, ki so pricurljali z letališča, kažejo moškega, ki leži na tleh, ko ga je obkrožila policija.

Sat, 16. Jan 2021 at 20:46

92 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša: Bolj kot bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po bolj drastičnih
Uvodoma sta z voditeljem spregovorila o obvladovanju epidemije in navedbah imunologa dr. Alojza Ihana, ki da ne vidi druge možnosti, kot da se država povsem zapre in da je bilo usklajevanja interesov različnih skupin dovolj ter da bi morali sprejeti stroge omejitve gibanja. "Mislim, da je to skrajna možnost," je to trditev ocenil predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da tudi po pogovoru s kolegi po drugih evropskih državah, kjer so bili prisiljeni ljudi zapreti v stanovanja z možnostjo izhoda do 50 metrov enkrat na dan za pol ure, poudarjajo, da je to drastičen ukrep. "Epidemijo spremljamo toliko natančno, tudi s pomočjo stroke, epidemiologov, da bomo vedeli, če bodo tako stroge omejitve res potrebne. Če bo to res potrebno, bomo to naredili, a še vedno upamo, da temu ne bo tako," je dejal premier Janez Janša. .@JJansaSDS: Nadzori upoštevanja karantenskih odločb so potekali, a glede na zakonske omejitve, informacijsko pooblaščenko in vse ostalo. @PlanetTV pic.twitter.com/OdjVsjBuE6 — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 16, 2021 Prav tako je poudaril, da se v tem trenutku že kažejo tudi pozitivni učinki hitrega testiranja, kjer so v času božično novoletnih praznikov to možnost uporabili predvsem tisti, ki so, na primer imeli simptome, pa niso bili prepričani, da bi šli na PCR testiranje. "Veliko teh, ki so se testirali, je bilo pozitivnih, predvsem zaradi tega ukrepa pa računamo, da bo mogoče, da januarski oziroma februarski val zdržimo brez teh drastičnih ukrepov," je dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da "vsi sovražimo omejevanje svobode, še vedno pa velja, da bolj kot bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po bolj drastičnih."Predsednik vlade je na vprašanje glede tega, da bi morali obdržati karantenske odločbe, ne pa, da se jih je odpravilo, dejal, da je v določenem obdobju vsak, ki je bil v stiku, ali je šel čez mejo, dobil navodilo, kako ravnati. "Tudi nadzori so bili, a glede na zakonske omejitve, informacijsko pooblaščenko in vse ostalo, tudi ta nadzor ni mogel biti vodotesen. Tudi primerov je bilo veliko in zdravstveni inšpektorat, kljub temu, da je dobil inšpektorje s strani drugih inšpektoratov, vsega tega ni mogel obvladati," je dejal predsednik vlade Janez Janša. "V pomladnem delu epidemije se je sledenje prenehalo zaradi omejenih kapacitet, ki se jih ne da vzpostaviti čez noč, sedaj pa je okužb preko 1500, kar je več kot dvajestkrat več kot so neke meje, in to nikjer ne deluje," je dejal predsednik vlade Janez Janša. "Ko število okužb preseže določeno mejo, je konec z učinkovitostjo nekaterih ukrepov in jih je treba doseči z drugimi," je še poudaril predsednik vlade in dodal, da se obenem pozablja tudi na dejstvo, da smo v jesenskem valu, ko je bilo najhuje, imeli tudi politično krizo, ko je odstopil tudi minister za zdravje. "Ta prehod smo skušali čim hitreje nadomestiti, sam sem prevzel ta resor," je povedal premier in dodal, da se določene zadeve v preteklem letu odkriva šele sedaj. .@JJansaSDS: Tudi zaradi visoke obolelosti zaposlenih v zdravstvu so bili zdravstveni delavci najprej cepljeni in računamo, da #koronavirus za zaposlene v zdravstvu tudi zaradi cepljenja ne bo več tako drastičen problem. @PlanetTV pic.twitter.com/fAqQDPzJ3L — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 16, 2021 "Ko govorimo o kadrih in kadrovskih rezervah v zdravstvu je bil ves čas hladnega vala velik problem tudi velik delež obolelih zdravstvenih delavcev," je dejal premier in dodal, da je po nekaterih zdravstvenih ustanovah bilo tega nerazumljivo veliko. "Verjetno je šlo pri tem delno za posledice utrujenosti in delno za preveč ohlapno jemanja pravil, saj je ponekod primanjkovalo 10% kadra," je dejal predsednik vlade in dodal, da se sedaj situacija izboljšuje. "Tudi zato, so bili zdravstveni delavci najprej cepljeni, učinki cepiva se počasi kažejo in računamo, da zaposleni v zdravstvu, oboleli zaradi covid-19 ne bodo več tako drastičen problem," je dejal premier Janez Janša.Na vprašanje o uvedbi cepilne knjižice, je predsednik vlade dejal, da bo do uvedbe tega najbrž prišlo, da pa to ni nič novega, saj je že sedaj potrebno za potovanje v nekatere države priložiti potrdilo o cepljenju. "To ni torej nič novega in mislim, da je to nekaj, kar bo vsem koristilo, ne pa obratno. Prav tako verjetno ni človeka, ki ne bi bil vesel, da potuje, in da je ob tem treba dodatno pokazati samo, da je cepljen," je dejal predsednik vlade. Na vprašanje o tem, zakaj se je vlada odločila za umik vladnega govorca Jelka Kacina, je predsednik vlade dejal, da do menjave ni prišlo čez noč. "Po decembrski seji Evropskega sveta smo bili prepričani, da cepivo bo in da je treba postopek cepljenja logistično izpeljati tako, da bomo čimprej zaščiteni pred boleznijo. To je aktivnost, za katero nobena država na svetu ni pripravljena, kajti vsak dan se je treba na to posebej pripraviti in tu potrebujemo logistično vrhunskega organizatorja, kar je gospod Kacin," je povedal predsednik vlade. Dejal je še, da gre pri tem tudi za veliko koordinacije, ko gre za stike med nami in evropskimi institucijami. "Komuniciranje glede ukrepov zaradi tega ne bo nič trpelo," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je tudi, da bo morda kdo pogrešal njegove jasne besede, da je sicer bilo na njegovo komuniciranje tudi nekaj kritik, a "desetkrat več pohval." "Z gospodom Kacinom desetletja pripadava različnim političnim opcijam in osebno sem mu hvaležen, da je v času najhujše epidemije prišel pomagati, kajti bili so še nekateri, ki smo jih prosili, pa tega niso želeli storiti," je povedal predsednik vlade Janez Janša. .@JJansaSDS: Smešno je, da se pod konstruktivno nezaupnico, v kateri kot glavni problem navajajo napačno ravnanje v času spopada z epidemijo, podpisujejo poslanci stranke, ki so imeli ministra za zdravje. @PlanetTV pic.twitter.com/rBuJYlO2oj — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 16, 2021 Ko je bilo govora o vložitvi konstruktivne nezaupnice, je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je tekst nezaupnice videl na neki spletni strani in ga ocenil kot "koncentrirani brutalen izliv ideološkega sovraštva, v tem besedilu ne vidim nobenih dejstev." "Smešno pa je, da se pod to podpisujejo poslanci stranke z ministrom za zdravje, pri čemer je v tekstu glavni problem prav napačno ravnanje v času spopada z epidemijo," je še dejal premier in predlagal, da bi se snovalci teksta nezaupnice pogledali v ogledalo. "Minister za zdravje je odstopil na podlagi tega, da je stranka izstopila iz koalicije takrat ko je bilo najtežje," je ob tem dodal. Predsednik vlade se je ob tem strinjal z navedbami, ki jih je izrekel tudi minister Počivalšek, da se bodo sedaj "prešteli" in da se bo to vsaj začasno malo umirilo, saj je težko delati v razmerah, ko se nezaupnico najavlja od lanskega aprila. "Še vedno verjamem, da bo vlada kljub težavam in polenom pod noge, obvladala epidemijo, uspešno vodila EU in tudi uspešno zaključila mandat," je dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da smo za okrevanje v zvezi z epidemijo zagotovili znatna evropska sredstva "in bila bi ironija, da tisti, ki v letu in pol mandata niso spravili skupaj niti en protikoronski paket ukrepov po teži, potem zapravili še 12 milijard evropskega denarja za razne študije in različne klientelistične vire financiranja, kar je edini program nekaterih strank na levici." Predsednik vlade Janez Janša je nenazadnje spregovoril še o objavi plač v policiji in reformi plačnega sistema. "Zamisel o reformi je zastavljena na predpostavki, da to v celoti davkoplačevalce ne bo stalo več. Tudi ne gre za to, da se enotni plačni sistem v celoti ukine, temveč da celoten administrativni del javnega sektorja ostane znotraj enotnega plačnega sistema z razredi, saj v tem sistemu ni prevelikih anomalij," je dejal premier Janez Janša. "Ko gre za specifične dele javnega sektorja, kot so policija, vojska, zdravstvo, … je ta enotni plačni sistem že zdavnaj razpadel," je dejal predsednik vlade in dodal, da naj se naredi primerjava razmerij iz leta 2008, ko smo s plačnim sistemom začeli in sedaj. Glede razburjenja ob objavi plač policistov v javnem sektorju, pa je predsednik vlade dejal, da imajo, davkoplačevalci pravico, da vedo, koliko je kdo plačan iz njihovega denarja, "kdor to zanika, je skregan s temeljni vidiki demokracije. " .@JJansaSDS: Bila bi ironija, da bi tisti, ki v letu in pol mandata niso spravili skupaj niti za en #PKP ukrepov, zapravili 12 milijard evropskega denarja za razne študije in različne klientelistične vire financiranja, kar je edini program nekaterih strank na levici. pic.twitter.com/BNEZQtZfBr — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) January 16, 2021 Kot je še dejal, tega razburjenja ob objavi plač ne bi bilo, če bi bilo z razmerji vse v redu. "Policisti v mrazu, dežju, nevarnosti tvegajo svoje življenje in imajo iste dodatke kot nekdo, ki sedi v pisarni. Seveda tudi v pisarnah ljudje garajo, a če bi bilo s temi razmerji vse v redu, nikakršnega razburjenja ne bi bilo," je dejal predsednik vlade, ki je še mnenja, da je sprememba plačnega sistema zelo potrebna, "a ne toliko zaradi policije, najbolj nujno je to zaradi zdravstva, saj smo videli, da je kadrovski problem v zdravstvu v veliki meri posledica nepravičnega plačnega sistema v tem sektorju."

Sat, 16. Jan 2021 at 16:51

228 ogledov

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek: “Odnosi na levi so nemogoči. Preveč egotripov in premalo operativnosti.
KDO RES BRANI DEMOKRACIJO V SLOVENIJI? To je naslov komentarja, ki ga je na svojem facebook profilu objavil  predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Počivalšek je v objavi na Facebooku izpostavil pritiske, ki so jih bili deležni poslanci, ki niso želeli podpreti Karla Erjavca za novega mandatarja. Levičarji pri tem niso izbirali sredstev. Po eni strani so se poslancem prilizovali in jim dajali ponudbe, po drugi strani so bile prisotne grožnje in grobe žalitve. Vrstili so se celo napadi na družinske člane poslancev. A Počivalšek je povedal, da so organi SMC enotno zavrnili Erjavca, navkljub temu pa še vedno prihajajo klici in ponudbe. Minister za gospodarstvo je ravno tako primerjal način dela vlade Janeza Janše z vlado Marjana Šarca in ocenil, da je z desnico možno sodelovati, medtem, ko se odnosi na levi zaradi preveč egotripov in premalo operativnosti enostavno nemogoči za delati. Kdo dejansko ogroža vladavino prava in slovensko demokracijo? Zadnje tedne lahko spremljate brutalen pritisk na poslance, ki ne podpirajo kandidature Karla Erjavca za mandatarja. Več https://t.co/tjDyhSRWVA — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 16, 2021 Njegov komentar KDO RES BRANI DEMOKRACIJO V SLOVENIJI objavljamo v celoti: Zadnje tedne lahko vsakodnevno poslušate sporočila leve opozicije in leve civilne družbe o ogroženosti naše demokracije in vladavine prava. Ker je to eden stebrov programa Stranke SMC, se čutim dolžnega odzvati na te obtožbe. Zadnje dni dejansko spremljamo dogodke, ki so za naš demokratični sistem nadvse škodljivi. V 82. členu ustave piše: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.” Ta ustavna določba je zapisana zato, da poudari pomen avtonomije parlamentarcev. Zapisana je zato, da pritiske nanje označi za nesprejemljive. Kdo torej dejansko ogroža vladavino prava in slovensko demokracijo? Zadnje tedne lahko spremljate brutalen pritisk na poslance, ki ne podpirajo kandidature Karla Erjavca za mandatarja. Spremljate lahko ponudbe in prilizovanje na eni strani ter grožnje in grobe žalitve na drugi. Pri tem leva opozicija ne grozi samo poslancem, temveč se spravlja tudi na njihove družinske člane. Politična histerija se je začela v trenutku, ko je Marjan Šarec ugotovil, da njegov odstop ne vodi neposredno na volitve in da je v prazno vrgel puško v koruzo. Te dni pa prihajamo do vrhunca te umazane zakulisne vojne, ki nam črpa energijo. In to v času, ko jo potrebujemo za spopad z zdravstveno in ekonomsko krizo, s katero se soočamo. Kot sem dejal prejšnji teden, je dobro, da je predlog konstruktivne nezaupnice končno res vložen. Že nekaj mesecev je politično dogajanje talec tega projekta KUL in končno se bomo lahko prešteli in presekali to umetno ustvarjanje vladne krize. Vso energijo in ves naš čas moramo vložiti v prizadevanje za zajezitev epidemije ter gospodarsko okrevanje. Čeprav so organi Stranke modernega centra jasno in enotno zavrnili ponudbo Karla Erjavca, še vedno dobivam klice in pobude, naj le še enkrat premislimo. Erjavca ne podpiramo iz več razlogov. Ključen je seveda ta, da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice. Namesto tega bi se morali povezati in sodelovati v tem boju proti virusu. Sedaj potrebujemo stabilnost in zanesljivost. Dodaten razlog pa je tudi v tem, da je še živ spomin na sodelovanje s temi akterji, ki rušijo vlado. Politiko seveda tvorijo vrednote in program, a njen pomemben del so tudi odnosi. In odnosi na levi so nemogoči. Preveč egotripov in premalo operativnosti. Tako se enostavno ne da delati. Sedaj smo v vladi s partnerji, ki nas pogosto nervirajo in s katerimi ne delimo vseh vrednot. Pa vendar so navkljub vsem tem razlikam odnosi korektni in delo poteka zelo operativno. Da, naredili smo nekaj napak. Pa vendar sem prepričan, da je sedanja koalicija za nekaj zvezdic boljša od tega, kar smo doživljali v vladi Marjana Šarca, ki enostavno ni bil dorasel vlogi predsednika vlade. Da, med nami in desnimi strankami je veliko razlik, a jih premagujemo in sodelujemo zato, da dokončno premagamo virus in se lotimo gospodarskega okrevanja. Potrebujemo konsenz, stopimo skupaj, premagajmo krizo in se potem lotimo politike. Pozivam opozicijo, da se nam pridruži, zavzame pozicijo v vladi in sodeluje.@24UR — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) January 15, 2021 Upam, da bo po sredinem glasovanju konec tega uničujočega delovanja opozicije. Upam, da bo prevladal razum in da se bodo na poraz odzvali odgovorno in zrelo. Potrebujemo več sodelovanja in manj rušenja. Samo skupaj nam lahko uspe."
Teme
dr vinko gorenk Gregor Perič Darijan Košir

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Vinko Gorenak: Darijan Košir ali Gregor Perič? Presodite sami!