SI
Dr. Vinko Gorenak: Policijske plače! Kaj je res in kaj ni res!
Popolnoma jasno je, da stavka Policijskega sindikata Slovenije ni upravičena, gre za politikanstvo in pobalinstvo omenjenega sindikata, ki pač navija za levo politično opcijo, sedanji vladi pač nagaja in to je dejstvo.
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Nedelja, 17. januar 2021 ob 16:37

Odpri galerijo

Pred dnevi sem že pisal o stavki Policijskega sindikata Slovenije – “pretežno šefovskega sindikata”, ki je takrat napovedal stavko, sedaj pa jo že izvaja. Drugi sindikat, Sindikat policistov Slovenije – “pretežno delavski sindikat”, pa ne stavka. Narobe svet bi rekli. Notranji minister pa je seveda objavil seznam zaposlenih z delovnimi mesti in višino bruto plač za december 2020. Tako je najbolj učinkovito odgovoril na zahteve stavkajočih, ljudje pa naj si sami ustvarijo sliko o tem ali je stavka upravičena ali ne. Popolnoma jasno je, da stavka ni upravičena, gre za politikanstvo in pobalinstvo omenjenega sindikata, ki pač navija za levo politično opcijo, sedanji vladi pač nagaja in to je dejstvo.

Najprej so zagnali vik in krik v močni “opozicijski partnerici”, ki sicer nima poslancev ima pa velik vpliv na javno mnenje. Se sprašujete kdo je to? Ja POP TV vendar. Namesto kritične ocene koliko kdo zasluži na primerljivih delovnih mestih, smo bili deležni komentarjev tistih, ki seveda želijo postati veliki policijski šefi ali pa ministri v neki bodoči levi vladi. Kar nekaj časa so v omenjeni “opozicijski partnerici” zganjali hrup in širili meglo o tem, kako bodo sedaj kriminalci vedeli vse o najbolj tajnih mestih v policiji, koliko policijskih specialcev imamo in podobno. Še več, na seznamu objavljenih imen z bruto plačami so našteli nekaj nad 50 policijskih specialcev, kar je za poznavalce razmer čista laž in nasproten dokaz, da z objavo imen, delovnih mest in bruto plač ni nič narobe. Že primerjava nekaj klikov po spletu pa vas bo pripeljalo do ugotovitve, da na seznamu ni najbolj tajnih podatkov o policistih in kriminalistih katerih razkritje imen  bi lahko ogrozilo njihovo varnost. Tudi sicer sta tako sedanja kot nekdanja informacijska pooblaščenka jasno povedali, da z objavo podatkov, notranje ministrstvo ni kršilo ničesar.

Je pa na splošno potrebno v zvezi z objavljenimi bruto zneski plač povedati nekaj pomembnih stvari. Že podatek o najbolje plačanem preiskovalcu, ki naj bi imel 9.598,75 evrov bruto plače je zavajajoč, kot sem izvedel, je pri njem šlo za nek poračun plače za nazaj. Takih primerov je verjetno še veliko. Kot drugo kaže omeniti dejstvo, da policisti in kriminalisti prejemajo v času epidemije posebne COVID dodatke, ki segajo tudi do 65 odstotkov, tudi v tem kontekstu objavljeni podatki ne povedo vsega, saj teh dodatkov po epidemiji ne bo več in plače bodo precej nižje. Povsem drugo vprašanje pa je kdo COVID dodatke dobiva in v kakšni višini. Kar se mene tiče, nihče ki dela v pisarni COVID dodatkov ne bi smel prejemati v višini kot jih dobivajo policisti in kriminalisti, ki delajo na terenu. Le oni so resno izpostavljeni nevarnostim in privoščim jim še več. Precej spregledano dejstvo je tudi podatek, da ima večina zaposlenih v policiji tako imenovano dodatno pokojninsko zavarovanje za kar država vsakemu posamezniku plačuje še 25 % več kot so objavljeni bruto zneski, posledica česar je ta, da se upokojijo kar 10 let pred vsemi ostalimi.

Vik in krik Matjaža Nemca

Poslanec Matjaž Nemec SD vodi tako imenovano komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Očitno preveč gleda opozicijsko partnerico brez poslancev POP TV. Takoj je seveda sklical svojo komisijo, ki naj bi nadzirala zakonitost uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, nič pa nima z nadzorom plač zaposlenih. Ne glede na to, da ima opozicija v komisiji večino, so mu lastni poslanci zavrnili sprejem sklepov, ki ji je predlagal. Za po vrhu pa je člane komisije dodatno zdravstveno ogrozil saj je tam nastopal šef SOVE, ki je po poročanju medijev očitno okužen z virusom.

Kako pa plače šefov vseh vrst

Že v času socializma, pa vse do mojega ministrovanja leta 2012, je veljalo nepisano pravilo, da policijski šefi od policijskih postaj do vrha policije in notranjega ministrstva praviloma nimajo dodatkov, saj večinsko ne delajo na terenu ampak v pisarnah. Še leta 2012 sem kot minister imel najvišjo bruto plačo, šef policije pa je imel 5 ali 6 evrov nižjo plačo. Danes je obratno, kar 70 zaposlenih v policiji prejema višjo bruto plačo kot predsednik države, vlade in Državnega zbora. Ministrova bruto plača je tam okoli 76. mesta, plača prvega policista pa okoli 74. mesta. Za primerjavo še moja, okoli 175 objavljenih bruto plač je višjih kot je moja in je primerljiva s plačo lokalnega policijskega šefa. Rektor univerze je uvrščen v 60 plačni razred in ima po približnem izračunu okoli 4.900,00 evrov bruto plače, kar je nivo lokalnega policijskega šefa v Kranju ali Celju. Če dodam še podatek, da ima lokalni policijski šef v Ljubljani okoli 1.000,00 evrov višjo bruto plačo, kot predsednik države, je jasno, da je v tem sistemu nekaj hudo narobe.

Poglejmo še sindikaliste

Tudi primerjava plač obeh šefov policijskih sindikatov je zanimiva. Rok Cvetko, šef “pretežno šefovskega sindikata” ki stavka, je po podatkih vodnik policijskega psa, predpostavljam, da ima srednjo šolo zasluži 3.084,00 evrov, Kristjan Mlekuš šef “pretežno  delavskega sindikata, pa 3.106,00 evrov, ima magisterij in je policijski inšpektor. Tudi tu nekaj ne bo v redu.

Nekaj drugih primerjav

Tudi tiste najnižje plače kaže nekoliko pojasniti. Na seznamu boste našli tako imenovane policijske kandidate z okoli 950,00 evri bruto plače. To seveda niso policisti, ki bi delali na terenu, temveč so to kandidati za policiste, ki se šolajo in dejansko prejemajo minimalno plačo, teče jim tudi delovna doba in vse ostalo. Morda boste rekli da zaslužijo premalo, toda v drugih poklicih imajo njim primerljivi posamezniki štipendijo, če jo seveda sploh imajo in ne plačo z vsemi zavarovanji. V precej podobne položaju, morda nekoliko boljšem so vrhunski športniki. Ti seveda ne hodijo v službo ampak jim država z zaposlitvijo v policiji in plačo ter vsemi zavarovanji zgolj in samo pomaga. Če k temu dodamo še nekaj podatkov kot so naslednji, bo slika še bolj zaokrožena. Administrator zasluži 1.959,00 evrov, referent 1.959,00 evrov, kuhar 1.954 evrov, hišnik 1.953 evrov in vzdrževalec vozil 1.905 evrov. Seveda so to bruto zneski. Res pa je tudi to, da so njihovi prispevki veliko nižji kot prispevki tistih z velikimi plačami.

Za konec

Kakorkoli že, vse kar sedaj vemo več, kot smo vedeli pred objavo plač zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu je to, da je s sistemom plač v državni upravi in v javnem sektorju nekaj hudo narobe in da plače zaposlenih v policiji sploh niso nizke, stavka je seveda povsem neupravičena, policijsko Čeferinova ovadba notranjega ministra, pa je nesmisel in mešanje megle. Kar svojo plačilno listo poglejte.

Vir: www.vinkogorenak.net

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 6. Mar 2021 at 05:09

0 ogledov

Portal slovenci.si v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo predstavlja Staneta Kranjca
Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Staneta Kranjca, prvega predsednika Vseslovenskega kulturnega odbora, še danes največje krovne organizacije Slovencev na vzhodu Kanade, delegata in ustanovnega člana Svetovnega slovenskega kongresa, nekoč tudi predsednika Kanadskega slovenskega kongresa, pobudnika in vodjo programa ugotavljanja števila oseb slovenskega porekla v okviru kanadskega popisa prebivalstva. Stane Kranjc, si je nesebično in aktivno prizadeval širiti slovensko narodno zavest med kanadskimi Slovenci in tako s svojim delovanjem močno pripomogel h kanadskemu priznanju samostojne Slovenije. Na podlagi ideje o ustanovitvi Svetovnega slovenskega kongresa konec 80-tih let je bil v Kanadi leta 1989 ustanovljen pripravljalni odbor Konference zdomskih Slovencev, ki se je kasneje, na predlog Staneta Kranjca, preimenoval v Kanadski slovenski kongres. Kot je dejal Kranjc, naj »Kanadski Slovenski Kongres zastopa vse Slovence na ravni nadstrankarskih slovenskih idealov, ki zadevajo uveljavitev in rast slovenstva. Povezuje naj Slovence v kulturi, znanosti, gospodarstvu in politično pluralističnem demokratičnem sistemu, da bo slovenski narod odločal, ustvarjal in gradil svojo bodočnost sam.« Glavni cilji kongresa so bili uveljavljanje samostojnosti in suverenosti slovenske države, prizadevanje za mednarodno-pravno priznanje Slovenije ter ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa. Več o Stanetu Kranjcu in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku (https://slovenci.si/stane-kranjc/)

Sat, 6. Mar 2021 at 04:38

0 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih za Konferenco o prihodnosti Evrope
Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj na Brdu pri Kranju srečal s širokim krogom sogovornikov. s katerimi je razpravljal o temeljnih izzivih in ključnih vprašanjih prihodnosti Evrope. Konferenca o prihodnosti Evrope, na vsebini katere že dela portugalsko predsedstvo, bo namreč tudi ena izmed odgovornosti slovenskega predsedstva Sveta EU. Včerajšnjega srečanja na Brdu pri Kranju s predsednikom vlade Janezom Janšo se je udeležila zanimiva paleta obrazov s področja javnega življenja. Konferenca o prihodnosti Evrope - ena od odgovornosti slovenskega predsedstva Sveta #EU - izmenjava mnenj in izkušenj ter oblikovanje predlogov za poudarke  Slovenije. @JJansaSDS @ZigaTurk @AnzeLog @lojzepeterle https://t.co/vonTtDbvSP pic.twitter.com/WblzZASSot — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) March 5, 2021 Srečanje za okroglo mizo, ki so se ga udeležili: minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Igor Senčar, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve mag. Gašper Dovžan, dr. Mojmir Mrak, dr. Žiga Turk, dr. Miha Pogačnik, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, dr. Matej Avbelj, dr. Peter Jambrek in dr. Ernest Petrič je minilo v izmenjavi  mnenj ter izkušenj, skupaj pa so oblikovali tudi predloge za poudarke Slovenije o Konferenci o prihodnosti Evrope.

Fri, 5. Mar 2021 at 21:35

164 ogledov

Koliko so v februarju 2021 zaslužili zaposleni v MNZ, Policije in Inšpektorata RS za NZ. Seznam javnosti na voljo!
Že ob začetku policijske stavke so odgovorni na MNZ obljubili, da bodo objavljali zadnje podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve. Bruto plače javnih uslužbencevV preglednici so prikazane bruto plače javnih uslužbencev ministrstva z organoma v sestavi za februar 2021, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo minimalne bruto plače (1024,24 evra). Plačo nižjo od minimalne plače lahko prejmejo praviloma le tisti, ki zaradi različnih osebnih okoliščin opravljajo delo v krajšem delovnem času (uveljavljajo pravico na podlagi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, imajo pravice iz Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, sklenejo ali prekinejo delovno razmerje sredi meseca in podobno), zato bi razkritje teh podatkov lahko predstavljalo razkritje občutljivih osebnih podatkov. Prikazani so podatki o dejanski bruto plači javnih uslužbencev, ki vključuje:  - osnovno plačo, - del plače za delovno uspešnost, - vse dodatke, ki so bili javnim uslužbencem izplačani 5. marca 2021.V znesek niso vključena povračila in nadomestila stroškov v zvezi z delom (na primer povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, regres za prehrano, povračila stroškov na službenem potovanju in podobno). DodatkiJavni uslužbenci v času epidemije COVID-19 prejemajo tudi dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Javni uslužbenci so na podlagi veljavnih predpisov upravičeni tudi do plačila redne delovne uspešnosti, na podlagi različnih stavkovnih sporazumov pa tudi do plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. V preglednici je zato posebej prikazana še višina plačila za delovno uspešnost in dodatka za delo v rizičnih razmerah (za delo opravljeno v času epidemije). Oba zneska sta že vključena v prikazano bruto plačo javnega uslužbenca. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za februar 2021, je v Ministrstvu za notranje zadeve 12,4 odstotka, v Policiji 21,7 odstotka in v Inšpektoratu RS za notranje zadeve 15,6 odstotka. V državni upravi je izplačilo plač praviloma 5. v mesecu, zato je obračun plač izveden še pred koncem tekočega meseca. Glede na navedeno se dodatki za delo v posebnih pogojih dela in delo prek polnega delovnega časa praviloma obračunavajo za pretekli mesec. Enako velja tudi za delovno uspešnost in obračun nadomestila plače zaradi odsotnosti javnih uslužbencev (dopust, bolniška, spremstvo in podobno). Vsi navedeni dodatki in nadomestila so praviloma obračunani za januar 2021. V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece. Seznam 

Fri, 5. Mar 2021 at 18:57

125 ogledov

Dr. Milan Zver: Napadom in ogrožanju novinarskega dela smo bili priča predvsem v času levih vlad
Štirje slovenski evropski poslanci, med njimi tudi dr. Milan Zver, so danes v okviru dogodka "EU ob kavi s poslanci: Pogovor o aktualnem dogajanju v EU" spregovorili o predvsem o boju proti pandemiji COVID-19, v luči tega predvsem o tem, da se EU spopada s številnimi izzivi pri dobavi cepiv ter posledično pri izvajanju strategije cepljenja, prav tako pa je bilo govora o vprašanjih medijske svobode v Sloveniji. Današnji virtualni dogodek so pripravili v Hiši EU. Evropski poslanec dr. Milan Zver je v pogovoru izpostavil, da smo bili sprva zelo ponosni na skupno metodo v povezavi s cepljenjem in dobavo cepiv, ter da je Bruselj prevzel odgovornost in financiral razvoj, kasneje pa je prišlo do določenih težav. "Vlade držav članic so odgovorne svojim državljanom, zato ne preseneča, da nekatere države skušajo težave glede dobave cepiv rešiti po svoje, ker jih EU ta hip ni zmožna ali sposobna, sam pa sem ob tem še vedno na strani skupnega pristopa," je dejal evropski poslanec. Dodal je, da če bi Slovenija sama nastopala v hudem boju za cepiva na prostem trgu, verjetno ne bi bili tako uspešni kot smo preko skupne metode. Evropskega poslanca pa je ob zadnjih dogajanjih presenetila avstrijska vlada, ki je tudi poiskala samostojno pot pri dobavi cepiv. "V prihodnjih dneh se lahko zgodi, da če Evropska komisija ne bo dobila zagotovil s strani AstraZenece in drugih dobaviteljev glede cepiv, da se bo ta trend še nadaljeval," je povedal evropski poslanec. Ob tem je dr. Zver vendarle optimističen in ugotavlja, da vsaka kriza prinese tudi nekaj dobrega s seboj. "Že na področju izobraževanja je vidno, da je naš izobraževalni sistem dokaj vitalen in fleksibilen ter je tudi v času krize razmeroma dobro funkcioniral ter da bodo konec šolskega leta znanje in veščine otrok podobne kot pred epidemijo," je dejal evropski poslanec in dodal, da smo uspeli ohraniti vzgojno izobraževalni proces, čeprav na daljavo, ter v zelo težkih pogojih na hitro usposobiti učence in učitelje. Tudi na drugih področjih, smo se po besedah poslanca v času krize izkazali. "Tako so podjetniki uspešno porabili državno pomoč, ki je bila v Sloveniji izdatna, za različne socialne sloje, pa je vlada, ki je dobro upravljala s krizo, tudi ustrezno poskrbela," je povedal poslanec. Na vprašanje o medijski svobodi v Sloveniji, je dr. Zver dejal, da v Sloveniji medijska svoboda obstaja in je primerljiva z drugimi državami, torej nismo primer, ki ga je treba postaviti na pranger. "Večji problem pri nas pa je biti objektivno informiran. Državljanom ni dana tovrstna pravica, ki izvira iz ustave," je menil evropski poslanec. Ob tem je dodal, da so tudi evropski mediji veliko bolj levo usmerjeni, kot so bili včasih. "V Sloveniji zadnje raziskave kažejo, da je več kot 80 odstotkov slovenskih medijev protivladnih, levih medijev, torej lahko govorimo o asimetriji v slovenskem medijskem prostoru. Tudi v Evropskem parlamentu to dobro vedo, saj so zelo dobro informirani od naših kolegov iz levice," je dejal evropski poslanec. Kar se tiče današnjega sestanka, ki poteka v okviru podskupine znotraj parlamentarnega odbora LIBE, pa je dr. Zver poudaril, da nekateri vabljeni gostje iz Slovenije niso niti prejeli vabila, "čeprav so napisani na dnevnem redu kot razpravljalci." Evropski poslanec je ob tem ocenil, da Slovenija po današnji razpravi ne bo veliko izgubila na ugledu, ki ga ima. "Čim več tovrstnih monitoringov, tem bolje za Slovenijo," je dejal dr. Zver in dodal, da bi bilo dobro, da v Slovenijo pride delovna skupina iz EU za oceno stanja. "Zagotovo bi dobili marsikakšen koristen predlog, kako nadaljevati z reformami v različnih družbenih podsistemih, tako da so takšni monitoringi  lahko koristni, še posebej, če bodo vodeni tako, da pripeljejo do resnice, in ne do laži," je poudaril evropski poslanec. Ob pogovoru na temo medijske situacije v Sloveniji je dr. Milan Zver spomnil na hud napad na novinarja Mira Petka, ki še do danes ni raziskan, prav tako je izpostavil, da je bilo več napadov in ogrožanja novinarskega dela pri nas v času levih vlad. "Te konkretne primere bodo morali tisti, ki obtožujejo, dati na mizo in jih povedati," je dejal dr. Zver in spomnil, da je stopnja medijske svobode običajno višja, ko Slovenijo vodijo desne vlade. V zvezi z današnjo razpravo v okviru podskupine znotraj parlamentarnega odbora LIBE je dr. Zver še opozoril, da je vendarle zaznati, da evropska poslanka Sophie in 't Veld nima namena objektivno pristopiti k presoji situacije v Sloveniji, tudi zato, ker vabila nekaterim vabljenim niso prispela, dnevni red je bil predstavljen komaj en dan pred začetkom sestanka. "Bomo videli, kako se bo razprava razvila na plenarnem zasedanju prihodnji teden v sredo, kjer ne bodo samo enostranske interpretacije in se bodo lahko soočila mnenja," je dejal dr. Zver. Spomnil je tudi, da ima vsa razprava o stanju medijske svobode pri nas in vladavini prava politični namen. "Tudi pred 12 leti, ko je naša država nato z odliko opravila s predsedovanjem, je bilo podobno, ko se je v Bruselj izvozilo težave," je povedal poslanec in dodal, da si želi, da bi tudi tokrat Slovenija z odliko opravila nalogo in da ne bodo te zgodbe zasenčile predsedovanje. "Če bi se zgodba o kršenju vladavine prava nadaljevala, pa bi to lahko pomenilo težave pri črpanju evropskih sredstev, zlasti sklada za okrevanje gospodarstva, kjer bi lahko nastali časovni zamiki in neposredno povzročena škoda," je dejal dr. Zver in dodal, da bi morali "vsi skupaj skrbeti za ugled Slovenije tudi znotraj EU."   Na vprašanje glede dogajanj znotraj EPP, ko je po spremembi poslovnika madžarski Fidesz izstopil iz stranke, pa je dr. Zver dejal, da je po tem dogodku mogoča dvojna interpretacija. "Prva pravi, da je s tem konec težav in problemov v EPP, druga pa, da so se problemi EPP s tem šele začeli," je dejal evropski poslanec. Dodal je še, da je vrsta očitkov, uperjenih proti madžarskemu predsedniku vlade neutemeljenih. "Tisti, ki analizirajo dogajanje v Fideszu večkrat spregledajo, da na Madžarskem obstaja ekstremno tudi skrajno desna strank Jobik, ki bi jo težko prenašali v vladi sosednje države," je še zaključil dr. Milan Zver.

Fri, 5. Mar 2021 at 14:07

221 ogledov

Odbor 2015 za človekove pravice državnim tožilcem! 2019 je nad tožilcem Pušnikom preko SOVE pogrom izvajala Šarčeva vlada!
K mednarodnemu blatenju Slovenije in vlade Janeza Janše so se pridružili tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije. Svet Evrope so namreč obvestili o "številnih nedopustnih pritiskih" na tožilce, ki da jih izvaja neposredno premier Janez Janša ali prek njemu podrejenih medijev. Neposreden povod za pismo je ustavitev imenovanj državnih tožilcev, so navedli. Več kot škandalozno pisanje, ki z realnostjo nima kaj dosti skupnega je sprožilo številne rakcije po Sloveniji.  Oglasil se je tudi Odbor 2015 za človekove pravice in v javnem pozivu Društvu državnih tožilcev Slovenije, še posebej pa ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič postavil vprašanje " kdo je v letu 2019 in pred tem, izvajal pritiske na okrožnega državnega tožilca v Mariboru Nika Pušnika?" "Leta 2019 Janez Janša še ni bil predsednik vlade, temveč je ta položaj zasedal Marjan Šarec LMŠ,"  so zapisali v sporočilu, ki ga je podpisal predsednik Odbora, državni svetnik Željko Vogrin. "Ali se vam zdi normalno, da se je okrožni državni tožilec Niko Pušnik dne 14. 4. 2019 s pismom obrnil na parlamentarno komisijo, kjer je zapisal: »Ali če hočete konkretno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi »udbovskimi metodami«. To je sramota za Slovenijo, to je sramota za slovensko pravosodje in je sramota za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač »maske morajo pasti z obrazov« in zadevam je potrebno reči bobu-bob. Pri tej izjavi vztrajam, pa čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da me fizično utiša…«. Zato Odbor 2015 Društvo državnih tožilcev Slovenije poziva, da tudi o konkretnem primeru državnega tožilca Nika Pušnika obvesti Svet Evrope ter opozori na pritiske, ki so bili izvedeni na dotično osebo. Na ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič pa so naslovili poziv, da naj prične dosledno opravljati svoje delo in naj poskrbi za vladavino prava, v nasprotnem primeru jo bodo začeli pozivati k odstopu.  Udbaške metode SOVE za diskreditacijo pokončnih in poštenih tožilcev in sodnikov in to po nalogu "nekoga zgoraj!" V nadaljevanju objavljamo dopis mariborskega okrožnega državnega tožilca Nika Pušnika, naslovljenega na Komisijo za nadzor varnostno obveščealnih služb Državnega zbora z dne 14. aprila 2019, vodil jo je poslanec  NSi Matej Tonin, v katerem je prijavil utemeljen sum nezakonitih aktivnost obveščevalne službe SOVA. Kot tožilec je namreč prevzel nekaj primerov kazenskih ovadb tožilca Borisa Marčiča, ki je bil zaradi kaznivega dejanja krive izpovedi suspendiran in  obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen. Takoj je v zadevi Kangler zavrgel eno od kazenskih ovadb, pri drugi v primeru Astrid Bah pa delno umaknil obtožni predlog, zavrgel pa tudi primer Pohorske livade, ker je temeljil na nezakonito pridobljenih prisluhih.  Zaradi tega se je verjetno tudi zaradi takratnega šefa mariborske ODT Šketa, znašel v primežu obveščevalne dejavnosti SOVE, njegov kolega Luka Moljk pa proti njemu izvedel, verjetno z vrha naročena, dva mobing napada. SOVA mu je sledila povsod, prisluškovala službenemu in domačem telefonu, pred prisluhi nista bila s soprogo varna niti v njunih avtomobilih, niti na teenuškem igrišču. Po mnenju Pušnika mu je Sova sledila preko IMSI sledilcev, vse operacije pa vodil njegov tožilski kolega Moljk. Pismo tožilca Pušnika se bere kot pravcata kriminalka, vredna ameriških policijskih nadaljevank. Zato vam nhegovo pisanje ponujamo v branje, da vidite, v kakšni policijsko udbaški državi, kjer je bila vladavina prava rezervirana le za prvorazredne, drugim pa so se na vsakem koraku kršile temeljne človekove pravice. Izpostavimo samo primer Franc Kangler, na katerem si je skorumpirano in z udbaško maniro prestreljeno pravosodje polomilo zobe, zdaj pa se zgražajo, ker se je odločil za odškodninsko tožbo! Boris Cipot 

Fri, 5. Mar 2021 at 13:08

292 ogledov

Gašper Blažič: Pastirsko pismo slovenskih škofov ob postnem času komunistični Radio Murski val opredelil kot sovražni govor
Piše Gašper Blažič - Demokracija.si Prepričanje, da živimo v normalni demokratični državi, kjer je dovoljeno javno izražati svoje mnenje, zadnja leta vse bolj slabi. Kakšno je stanje v mainstream medijih z RTV Slovenija na čelu, vemo. Ne samo zaradi vedno bolj zaostrene protivladne gonje, ampak tudi zaradi povsem odkritih poskusov komunistične cenzure. Eden od njih se je zgodil tudi v Pomurju. Radio Murski val, osrednja regionalna radijska postaja v Pomurju, je namreč ostro reagirala, ker je v okviru oddaje o duhovnosti Boris Kučko, župnik v Beltincih in dekan lendavske dekanije, prebral pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas. Kot je znano, vsako leto Slovenska škofovska konferenca objavi pastirsko pismo slovenskih škofov pred začetkom postnega časa, berejo pa ga duhovniki pri mašah v dveh delih, torej dve nedelji pred pepelnico. Letos je bilo to 7. in 14. februarja, saj je bila pepelnica 17. februarja, njej pa je sledila prva postna nedelja. Obe nedelji pred začetkom postnega časa sta torej priložnost, ko škofje s pastirskim pismom, ki je objavljeno tudi v sredstvih javnega obveščanja (tednik Družina, spletna stran SŠK, župnijska oznanila…), opozorijo na določene vidike duhovnega življenja, tudi v povezavi z dogajanjem v družbi. Letos so tako nekaj več pozornosti posvetili epidemiji koronavirusa (prvi del pisma) ter razmeram v državi ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije (drugi del pisma). Če ne bo šlo drugače, bomo cenzurirali! Očitno pa je prav drugi del pisma močno zmotil cenzorje na radiu Murski val, čeprav je vprašanje, ali so sploh vedeli, da gre za pastirsko pismo škofov. »Spoštovani župnik Boris Kučko! Ob poslušanju in ponovni analizi oddaje Misel in čas, ki je bila predvajana v nedeljo, 14. februarja, in ki jo je pripravil oziroma posnel Boris Kučko, menimo, da je bila vsebina neprimerna. Oddaja Misel in čas je namenjena izključno verski vsebini in ne komentarju aktualnega in preteklega političnega dogajanja. Za zdaj cenzure za oddajo nismo uvedli, bi pa prosili, da ne zlorabite našega zaupanja ter se v prihodnje držite tematike oddaje,« sta v dopisu, izdanem 25. februarja letos, zapisali vršilka dolžnosti urednice Lidija Cer Magdič ter direktorica Maja Gjergjek.   Avtorstvo naslovne fotografije oziroma fotomontaže z beltinskim žušnikom Borisom Kučkom: Facebook - Zavod Kultprotour, ki ga vodi zagreta članica Fajonkine SD in občinska svetnica v Radencih Norma Bale, ena ključnih oseb pri preprečitvi realizacije legalno sprejeta sklepa OS Radenci o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije Pismo, naslovljeno na župnika, je v vednost prejel tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je direktorici Gjergekovi tudi odgovoril in opozoril, da je šlo za pastirsko pismo slovenskih škofov. »Pismo je odziv škofov na aktualne razmere v slovenski družbi in smo ga napisali v duhu socialnega in družbenega nauka Katoliške cerkve. Pismo ni komentar aktualnega ali preteklega političnega dogajanja, temveč je odmev na stanje duha v naši družbi in poziv k solidarnosti in vzajemnosti v teh težkih časih,« je zapisal škof Štumpf. Kot pravi, krščanska vera »nalaga dolžnost, da o teh stvareh govorimo o luči evangelija«. Ob tem je posebej opozoril, da so škofje izpostavili tudi kratenje demokratične svobode govora in verske svobode, kar izraža ravno pismo z Murskega vala. Vendar pa si škof še naprej želi plodnega sodelovanja z radiom Murski val in pričakuje, da cenzure ne bo, saj v tem primeru ne gre za sovražni govor, ki bi bil usmerjen proti človekovemu dostojanstvu. Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf se je odzval na pismo Murskega vala.  Na pismo obeh vodilnih iz radia Murski val se je uradno odzval tudi škofijski ordinariat v Murski Soboti. »Predstavniki Škofije Murska Sobota smo vedno pripravljeni sporočati vsebine, ki jih oznanjamo tudi po naših cerkvah ali v veroučnih učilnicah ali kako drugače. Za sporočanje uporabljamo vse možne poti: tiskane medije, različne radijske in TV postaje ter sodobne elektronske medije. Pripravljeni smo sodelovati tudi z Radiom Murski val. Pričakujemo pa, da sprejemate vsebino, ki jo sporočamo in ne ocenjujete njeno primernost. Za primernost verskih vsebin je v prvi vrsti odgovoren krajevni škof. Če pa se vam zdijo vsebine, ki jih posreduje Katoliška cerkev, za Radio Murski val neprimerne, bomo pač za sporočanje uporabljani druge poti,« je zapisano v odzivu. Je bilo pismo preveč neposredno? In kaj je najbolj zmotilo cenzorje? V drugem delu pisma , v celoti ga lahko preberete tukaj: (https://katoliska-cerkev.si/pastirsko-pismo-za-post-2021) so namreč škofje opozorili na določene družbene vidike. »Pred tremi desetletji smo upali, da se bo Slovenija uveljavila kot demokratična domovina medsebojnega spoštovanja, svobode, sožitja in sodelovanja. A po prvih treh desetletjih imamo vtis, da smo od tega cilja še zelo oddaljeni. Tudi način, kako se spopadamo s sedanjo krizo, kaže na to. /…./ Epidemija tako vzbuja bojazen, da stanje duha v naši državi po treh desetletjih samostojnosti in lastne državnosti še ni državniško. Državniška drža, ki jo moramo vsi imeti in še posebej zahtevati od politikov, če hočejo, da jim zaupamo odgovornost za državo, je v prvenstveni skrbi za obče dobro, za blagor državljanov, ne pa pohod na oblast za vsako ceno,« so med drugim zapisali škofje. A morda je še najbolj izstopal naslednji odstavek: »Miselnost materialističnega potrošništva imenuje papež Frančišek »kultura odmetavanja«. Najbolj surov primer odmetavanja sta splav in evtanazija. Papež sv. Janez Pavel II. je tako miselnost imenoval »kulturo smrti«. K njej spada tudi izključevanje. Vse to v naši domovini doživljamo že od druge svetovne vojne sèm. Upali smo, da v svobodni in demokratični Sloveniji izključevanja ne bo več, ampak bo na mesto njega stopilo medsebojno spoštovanje in enakopravno vključevanje vseh, ki so pripravljeni sodelovati. Pa smo v zadnjih mesecih doživeli prizore izključevalnega sovraštva, kar je zlovešča grožnja mladi državi Sloveniji. Izključevanje vodi v enoumnost in siromašenje, ne pa v obetavno prihodnost.« Namreč, brž ko nekdo omeni ubijanje nerojenih otrok, to učinkuje tako, kot bi biku pomahal z rdečo cunjo. Ni kaj, ton pisma z radia Murski val je zelo podoben kot v času prejšnjega režima, ko je SZDL – slednja je skrbela za odnose z verskimi skupnostmi – pošiljala podobna pisma, agenti SDV pa so skrbno obiskovali tiskarne, kjer se je npr. tiskala Družina, prebirali članke in za vsako najmanjše odstopanje od strogo verskih vsebin na zagovor klicali urednike in pisce. Da se to dogaja tudi v letu 2021, pa je nepojmljivo. Iz samega pisma je razvidno, da si nekateri spet želijo cenzure, za kar pa ni nobenega razloga. Je šlo torej res samo za nesporazum ali pa ljubitelji totalitarne prakse nekdanjih časov znova dvigujejo glave? Alergija na pastirska pisma ni nekaj novega Sicer pa je alergija na »preveč odkrita« škofovska pastirska pisma ali izjave posameznih škofov že dokaj uveljavljena praksa v zadnjih tridesetih letih. Spomnimo se medijskih napadov na nekdanjega ljubljanskega nadškofa Franca Rodeta, pa tudi na medijsko histerijo ob pastirskem pismu slovenskih škofov pred začetkom šolskega leta, objavljeno konec avgusta 1998. Učinek medijske histerije še pred javno objavo celotnega pastirskega pisma je bil tolikšen, da so na nedeljo, ko so to pismo brali duhovniki, nekateri verniki demonstrativno zapustili mašo, še preden se je pismo začelo brati. Vrh histerije je dosegel s komentarjem Borisa Ježa v Delu (»Kdaj bo Cerkev začela izstreljevati rakete«, 15. september 1998), kjer je med drugim zapisal: »Ne razumem pastirskega pisma slovenskih škofov, da je Slovenija država zagamanih ljudi, tako rekoč nevrednih življenja, ker naj bi jih komunizem docela spridil. Cerkev žali ljudi, ki v nedeljah prihajajo v cerkev! In žali še vse druge ljudi! Žali našo izobrazbo, ki smo si jo pridobili v minulih dvajsetih, tridesetih, štiridesetih letih.« Na ta pamflet se je z dokaj obširnim komentarjem v Družini odzval prevajalec in publicist Matej Leskovar (»Ježa ježa na Parnas ali destrukcija destrukcije«) in Delovega sedaj že pokojnega komentatorja povsem dotolkel, saj se je izkazalo, da je Jež v svojem poskusu, da bi izpadel čim bolj intelektualno, ustrelil kar nekaj krepko velikih kozlov. A nič bolje se ni godilo niti nerežimskim intelektualcem, ki so v devetdesetih letih in nato tudi po letu 2000 sestavljali in podpisovali javne izjave, kot so denimo Ura evropske resnice za Slovenijo (1997), Majniška izjava (1999) in Nekaj je treba storiti (2003). Zaradi stopnjujočega sovraštva pristašev komunizma so se mnogi od teh intelektualcev utrujeno in apatični umaknili iz javnosti…
Teme
dr Vinko Gorenak komentar POLICIJSKE PLAČE

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Vinko Gorenak: Policijske plače! Kaj je res in kaj ni res!