SI
Ministra Hojs in Vrtovec: s ponedeljkom odprava občinskih meja za gibanje, zelena luč za smučarijo
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 11. februar 2021 ob 19:21

Odpri galerijo

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

S ponedeljkom 15. februarja bodo smučarji lahko uveljavljali željo po smučanju s predložitvijo negativnega testa, ki ne bo starejši od 7 dni, je odločitev vlade predstavil Vrtovec. Do spremembe odloka je bil test star lahko samo 24 ur. Pomembno pa je spoštovati ukrepe, na primer predvsem varnostno razdaljo pri čakanju na vstop na žičniško napravo. Javni potniški promet bo z odpiranjem šol prešel na redni delavniški vozni red.

Pri avtošolah se podobno kot pri smučarjih uvaja sprememba, da mora inštruktor posedovati negativni test, ki ni starejši od 3 dni, isto velja za uporabnike. Isto velja za taksiste pri izvajanju taksi službe.

Uvaja pa se pravilo glede dokazovanja negativnega testa na koronavirus, saj testa ni potrebno opravljati prebolevnikov, in sicer v obdobju med 21 dnevi in šestimi meseci po pozitivnem testu. Testiranje ni potrebno tudi za tiste, ki so se že cepili. Izjema glede dokazovanja negativnega testa velja tudi za otroke mlajše od 12 leta, ki so v spremstvu staršev.

Trenutno veljavni Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se podaljšuje do vključno nedelje, 14. februarja. Z dodatnim novim odlokom, ki bo veljal od ponedeljka, 15. februarja naprej, pa se večinoma ohranjajo enake izjeme, kot v trenutnem odloku, dodatno pa se uvajajo nekatere spremembe. Cuderman je potrdila, da se z odlokom odpirajo vse trgovinske dejavnosti.

Odlok prinaša nekatere manjše spremembe:

 - izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se od sedaj naprej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoja testiranja zaposlenih,
 - pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo prepovedi zbiranja oseb določeno, da se jih po novem lahko udeleži do največ 10 oseb,
 - dejavnost, ki je bila doslej v izjemah izrecno navedena, torej ponujanje blaga na odprtih tržnicah, je odslej zajeta v alineji trgovinska dejavnost.
 - Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na m2, torej ena stranka na 30 m2 oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 m2, ter ena stranka na 10 m2 v primeru odprte tržnice. 

 - V primeru izvajanja storitev izobraževanja pa se upošteva ukrep zbiranja oseb do največ 10 udeležencev. Najpomembnejša sprememba odloka pa je, da od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev. Predvideva pa dve kategoriji glede izvajanja dejavnosti. Za prvo kategorijo ni potreben negativen test za izvajalce dejavnosti, v drugi kategoriji pa je test obvezen. Izjeme brez pogoja testa so enake kot doslej, s tem, da se v enako kategorijo dodajajo tudi storitve:

 - ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo,
 - opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave,
 - opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki  -  - izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.
- Druga kategorija, s pogojem testa za izvajalca oz. zaposlenega vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege, saj so vse te storitve (vključno s frizerskimi storitvami in pedikuro) po novem vključene med izjeme s pogojem testa za izvajalca.

Tako druga kategorija z obvezo testiranja in pogojem negativnega testa za izvajalca oziroma zaposlenega po novem zajema:

 - opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino,
druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave,  -    vzdrževanja in montaže,
 - storitve nepremičninskega posredovanja,

 - storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
 - storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja do 10 oseb (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
 - storitve salonov za nego živali.


Zaposleni lahko po novem namesto negativnega rezultata hitrega oziroma PCR-testa predložijo tudi:

 - dokazilo, da so bili cepljeni proti COVID-19, vendar pod pogojem, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7 dni, od proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni in največ tri mesece za posamezno cepivo od navedenih dni po cepljenju dalje;
 - dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega ali PCR-testa, kjer je od odvzema brisa preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev, s čimer oseba dokazuje preboleno bolezen in imunost, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
 - Za zaposlene v trgovinski dejavnosti bo podobno kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju uveljavljen protokol o presejalnem testiranju, stroške testiranj bo povrnila država.

Orehovec je razveselil učence osnovnih šol, saj se s prihodnjim tednom v zahodni Sloveniji v osnovne šole vrača 107.227 učencev in okoli 6000 učiteljev, 83.820 učencev in dijakov vzhodnega dela Slovenije pa bo odšlo na počitnice.

Veljajo pa za učni proces v osnovnih šolah naslednje značilnosti:

 - ves čas se pouk izvaja v enotni skupini oziroma mehurčku, ki je enak matičnemu oddelku,
 - tako razredni pouk kot tudi predmetni pouk sta za učence organizirana v matičnih učilnicah. Učenci učilnic ne menjajo.
 - V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci.
 - V prostore srednjih šol se naslednji teden vrača tudi 11.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostori in delavnice se odpirajo za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev ter za okoli 100 udeležencev izobraževanja odraslih.

Do delnega sproščanja ukrepov prihaja tudi v višjih strokovnih in visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev. V umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.

V vrtcih, torej na področju predšolske vzgoje, ni sprememb. Vrtci so odprti kot običajno, po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je trenutno v vrtce vključenih približno 74 odstotkov otrok v državi.

Na področju športa bo od sobote dalje tudi za preostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba. Ta se izvaja individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oz. mehurčkih. Ponovno je dovoljena tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Vlada je potrdila, Hojs pa je to predstavil javnosti, da omejitev prehoda med občinami in regijami ne velja več, od ponedeljka 15. februarja bo dovoljeno gibanje po celotni državi. Gibanje v nočnem času ostaja v veljavi, podobno ureditev ima večina evropskih držav, kot so Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Romunija in Slovaška. Večina evropskih držav pa nima omejitve gibanja med regijami, s ponedeljkom se jim bo pridružila tudi Slovenija.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 26. Feb 2021 at 13:52

0 ogledov

Covid-19: Črn scenarij za Obalno-kraško regijo - rdeča faza prinaša omejitve zbiranja in gibanja, šole ostajajo odprte
Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in v Argentini živeča Slovenka Mariana Poznič. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni #covid19. Sodelujoči: minister @mnz_gov_si @aleshojs, direktor @NIJZ_pr Milan Krek, vodja Konzularnega sektorja na @MZZRS Andrej Šter in Mariana Poznič, Slovenka, ki živi v Argentini. https://t.co/3j4VvMfw9s — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Uradna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila najnovejše podatke o okužbah s COVID-19. V četrtek je bilo opravljenih 4.484 PCR testiranj in 20.446 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 912 novih okužb, kar predstavlja 20,3-odstotni delež pozitivnih oseb. Sedem dnevno poprečje potrjenih okužb znaša 764, medtem ko jih je bilo včeraj 763. Znižuje se število hospitaliziranih, saj je trenutno v bolnišnici 529 bolnikov s covidom-19, kar je 17 manj kot v četrtek. Od tega se jih na intenzivni enoti zdravi 95, kar predstavlja najnižje število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, po 28. oktobru 2020. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 42 oseb, umrlo pa je 14 oseb. Trend obolelosti s koronavirusom v  na dan 25. 2. 2021 (00:00-24:00):- Št. testiranj: 4484- Št. pozitivnih: 912 (20,3 %)- Št. hospitaliziranih: 529- Št. oseb na intenzivni negi: 95- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 42- Št. umrlih: 14- 7-dnevno povprečje: 764 pic.twitter.com/TyXNkEqOnO — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v nadaljevanju povedal, da je vlada na včerajšnji dopisni seji sprejela nov odlok, po katerem od sobote, 27. februarja 2021, velja ponovna uvedba omejitve gibanja v Obalno-kraški regiji. Vlada je obenem ponovno opredelila že znane ukrepe. Ker je epidemiološko stanje v občinah Obalno-kraške regije precej primerljivo, in ker gre le za eno regijo, ki je ponovno v rdeči fazi, se je odločila, da gibanje omeji na celotno regijo, in ne le na občine v tej regiji. Minister @aleshojs: V Obalno-Kraško statistično regijo lahko vstopate in izstopate, v kolikor imate negativni PCR ali HAG test, ki ni starejši od 48 ur ali če imate potrdilo, da ste v zadnjih 6 mesecih že preboleli #COVID19 ali če imate ustrezno potrdilo o cepljenju. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Od te sobote dalje je v Obalno-kraški regiji prepovedano zbiranje ljudi, prav tako so prepovedani prehodi iz in v Obalno-kraško regijo. Šole v regiji ostajajo odprte. Za prehajanje Obalno-kraške regije veljajo že znane izjeme, ki so že veljale v primeru prehajanja občin, črtana pa je izjema, ki je dovoljevala dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni. Odloku za omejitev gibanja v regiji so dodane 0izjeme, ki veljajo tudi pri prehajanju državne meje. Tako je čez mejo Obalno-kraške regije možno potovati, če ima oseba opravljen negativni PCR- oziroma hitri test, ki ni starejši od 48 ur; če ima potrdilo zdravnika, da je COVID-19 prebolela, ali če ima dokazilo, da je bila dva krat cepljena s cepivi proizvajalcev Biontech/Pfizer ali Moderne. V primeru prvega cepiva mora od prejema drugega odmerka preteči vsaj 7 dni, v primeru drugega pa 14 dni. Če je bila oseba cepljena z enim odmerkom cepiva proizvajalca AstraZeneca, pa mora od prejema preteči vsaj 21 dni. Minister Hojs je ob zaključku prebivalce Slovenije pozval, naj se ta konec ne odpravijo na Obalo, prebivalci Obalno-kraške regije pa naj ne potujejo v druge regije, saj je to edini način, da ponovno zamejimo strmo rast virusa v Obalno-kraški regiji, ki bo le tako lahko ponovno prešla v oranžno in kasneje v rumeno fazo. Direktor @NIJZ_pr Milan Krek: V zadnjih dneh se je trend zopet obrnil navzgor. Tudi 14-dnevna in 7-dnevna incidenca ne padata, kar pomeni, da se število novih okužb ne zmanjšuje tako, kot smo načrtovali. pic.twitter.com/7JSvlgTSen — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je uvodoma izpostavil, da se trend okužb žal obrača navzgor, najslabša situacija pa je v Obalno-kraški regiji, kjer 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah znaša 61,5. Dr. Milan Krek NIJZ Drug problem pa je, da druge regije žal ne prehajajo iz oranžne v rumeno fazo, v kateri sta trenutno le dve regiji, Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija. Tudi v ostalih regijah se številke okuženih višajo, je dejal Krek. Ob tem je poudaril je, da Slovenija kljub temu ni v svetovnem vrhu ne po številu okužb, ne po številu smrti, kjer je pred njo cela vrsta evropskih držav. Glede trenda umrljivosti v slovenskem prostoru je Krek dejal, da se vrh umrljivosti v celotni populaciji ujema z vrhom umrljivosti v domovih za starejše občane (DSO). Z začetkom cepljenja v DSO-jih pa se je število umrlih radikalno znižalo. Tako so ti trendi zdaj vsi negativni in se gibljejo navzdol. Andrej Šter, @MZZRS: Na konzularnem sektorju vsak dan prejmemo med 50 in 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. Večinoma gre za vprašanja, na katera spraševalci odgovore že imajo. pic.twitter.com/VnMX9n0Wu1 — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je ponovil stališče ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino. Poudaril je, da je nujnost potovanja vezana na razlog, ki prevlada in nam je v vitalnem interesu. Pri tem je izpostavil nepotrebno ustvarjanje pretirano negativne slike o Sloveniji glede visokega števila okužb s COVID-19 in posledično visokega števila smrti zaradi okužb z novim koronavirusom, kar lahko še dodatno oteži potovanja slovenskih državljanov v druge države, ki že zdaj odločno omejujejo nenujna potovanja na svoja ozemlja in sprejemajo dodatne omejitve. Andrej Šter: Naša ambasada v Kairu je od tanzanijskih oblasti prejela obvestilo o tem, da je pred dnevi tam umrl slovenski državljan. Bil je na turističnem potovanju. Smrt je nastopila po nekaj tednih hospitalizacije v tej državi. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021 Mariana Poznič, Slovenka, ki živi v Argentini, je predstavila svoje izkušnje glede ukrepov v času epidemije v Argentini. Svojo predstavitev je zaključila z mislijo, da je bodočnost v tem času velika neznanka. Virus bo morda še dolgo med nami, zato se moramo prilagoditi tej novi normalnosti. Vsi pogrešamo družinska in družabna srečanja, vdihavanje svežega zraka brez zaprek, bližino in objem. Vemo, da razlike med bogatimi in revnejšimi obstajajo in še bodo, tako pri državah kot pri ljudeh, vendar nas ta virus uči, da se tokrat ne moremo rešiti sami, potrebno je skupno delo in veliko solidarnosti. Mariana Poznič: Večina pisarniških služb se še danes opravlja od doma, predvsem državnih. Zdaj že ugotavljajo, da se veliko ljudi ne želi vrniti na delovna mesta in bi raje tudi v bodoče nadaljevali z delom od doma. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 26, 2021

Fri, 26. Feb 2021 at 11:32

0 ogledov

Aleksander Reberšek: Želimo zvišati nadomestilo za izgubljeni dohodek staršem otrok s posebnimi potrebami
Na današnji novinarski konferenci je poslanec NSi Aleksander Reberšek predstavil pobudo NSi za zvišanje nadomestila za izgubljeni dohodek staršem otrok s posebnimi potrebami. Poslanec Aleksander Reberšek: Za NSi je pomembno, da smo v zakon o nacionalnem demografskem skladu vnesli določbo, da se sredstva iz sklada namenjajo tudi za družinsko politiko.Več: https://t.co/qw0ZaMbleG pic.twitter.com/59l5aFIvM1 — NSi (@NovaSlovenija) February 25, 2021 »Še preden sem postal poslanec DZ sem spoznal veliko osebnih zgodb staršev otrok s posebnimi potrebami, ki so bili mnogokrat preslišani. Še kako dobro razumem njihovo stisko in njihove potrebe, da potrebujejo več terapij, več plenic, več pomoči in podpore,« je uvodoma dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je pojasnil, si želi, da bi omenjeno področje uredili sistemsko in pomagali vsem staršem z otroki s posebnimi potrebami naenkrat in ne le preko posameznih humanitarnih akcij. Naštel je tudi nekatere ukrepe, s katerimi se je v tem mandatu že pomagalo staršem in otrokom: »Tako smo v prvem valu epidemije v NSi vztrajali na tem, da so finančno pomoč dobili vsi starši otrok s posebnimi potrebami. V drugem valu pa smo v PKP6 zagotovili, da bo do konca epidemije veljal ukrep o brezplačnem sobivanju staršev otrok v bolnišnicah do 15. leta starosti, oziroma brez starostne omejitve, ko govorimo o osebah s posebnimi potrebami. Do tega ukrepa je bilo treba staršem otrok, ki so bili starejši od 6 let, za sobivanje z otrokom v bolnišnici doplačati in sicer do 20 evrov na dan za stroške nastanitve in prehrane. Pri tem pa niso bili upravičeni do bolniškega nadomestila, ker so bili odsotni z dela. Prav tako ni bilo krito sobivanje v zdraviliščih.« Nadomestilo za izgubljeni dohodek staršem naj se iznenači z minimalno plačo Poslanec Reberšek je dodal, da si je kljub vsem tem dobrodošlim ukrepom ves čas prizadeval, da bi našli dodatne trajne rešitve, s katerimi bi pomagali staršem otrok s posebnimi potrebami. Tako je na današnji novinarski konferenci predstavil novo pobudo, in sicer gre za spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kjer bi zvišali nadomestilo za izgubljeni dohodek staršem otrok s posebnimi potrebami in ga uskladili z bruto minimalno plačo. Danes nadomestilo za izgubljeni dohodek znaša neto znesku je to 588 neto, če bi ga uspeli zvišati na nivo minimalne plače, pa bi ta neto znesek zvišali na približno 736 evrov. »Delo staršev, ki uveljavljajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek, je izjemno težko, odgovorno ter tudi fizično in psihično zelo naporno. Zahteva po vsaj minimalni plači je v tem smislu upravičena in tudi skromna glede na dela in naloge, ki jih starši izvajajo. Zavedati pa se je potrebno tudi, da starši, ki uveljavljajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek, s prejetimi sredstvi preživljajo sebe in svojega mladoletnega otroka, kar je velikokrat zaradi tako majhnega zneska še dodaten socialni problem. V NSi bi zadevo uredili s spremembo 83. člena zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, glede na postopek sprejema zakona pa je predviden datum uveljavitve tega zvišanja nadomestila 1. julij 2021,« je pobudo bolj podrobno predstavil poslanec NSi in napovedal, da se bo NSi nemudoma lotila priprave spremembe omenjenega zakona.

Fri, 26. Feb 2021 at 09:31

0 ogledov

Janez Janša Ursuli Von der Leyen: Pridite v Slovenijo in se sami prepričajte kdo laže!
Zadnje čase se v slovenskih medijih poroča o misiji za ugotovaljanje dejstev o medijski krajini v Sloveniji. Ta naj bi na kraju samem, torej v Sloveniji preverila resnico o tem, da je v naši državi ogrožena demokracija, vladavina prava, da so mediji pod presijo vlade Janeza Janše, o čemer orkestrirano poročajo nekateri levičarski in liberalni mediji v EU. Najbolj absurdno pa je, da te obtožbe širi tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, obtožbe v zvezi s svobodo tiska v Slovenijibpa širijo tudi  tiskovni predstavniki Evropske komisije. Vabilo Evropski komisiji, da v čimprej pošlje delovno skupino, ki se bo na licu mesta lahko prepričala, kako pri nas delujejo #MSM, komu služijo, kako deluje pravosodje, kako se spoštuje akademska svoboda, kateri novinarji so bili res preganjani, kdo je pral denar za Iran itd. pic.twitter.com/1jB1S3kg6o — Janez Janša (@JJansaSDS) February 26, 2021 Zato je v posebnem pismu predsednik vlade Janez Janša predlagal predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, da ustanovi ad hoc delovno skupino, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o stanju medijev, vladavine prava, neodvisnosti pravosodja in stanja demokracije. Seveda si Janša želi, da komisija čim prej obišče Slovenijo, ker se bo le na tak način ustavilo blatenje naše države. Pismo Janeza Janše Ursuli Von der Leyen objavljamo v celoti:

Fri, 26. Feb 2021 at 01:32

46 ogledov

Franc Bogovič: Za precizno kmetijstvo je 5G nuja
Bruselj, Koprivnica – 25. februar 2021 - Evropski poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parklamentu Franc Bogovič je v okviru parlamentarne medskupine RUMRA (za podeželska, gorska in odmaknjena območja) in Pametne vasi kot govorec sodeloval na spletnem seminarju, ki ga je organiziral Ericsson-na temo 5G povezljivosti in o tem, kako lahko 5G tehnologija okrepi razvoj podeželja v EU. V razpravi so poleg Bogoviča iz Evropskega parlamenta sodelovali še Pekka Pesonen, generalni sekretar Copa Cogeca (evropski kmetje in kmetijske zadruge), Juan Manuel Velasco Leon, vodja programa za širokopasovne povezave v Generalnem diirektoratu za kmetijstvo (AGRI) iz Evropske komisije, Marie Hogan, vodja enote za mobilne širokopasovne povezave in internet stvari pri Ericssonu ter Stephen Adams, višji direktor in globalni svetovalec.   Franc Bogovič je v razpravi opozoril, da so v prejšnjem mandatu Evropskega parlamenta vsi govorili le naslednjih megatrendih: podnebnih spremembah, urbanizaciji, digitalizaciji in pametnih mestih. Nihče pa ni govoril o pametnih vaseh. “To je bil alarm, klic, da se zbudimo. Kajti nujno moramo odpraviti digitalno vrzel med mesti in podeželjem. Dostop do širokopasovnega interneta je v Evropi tako pomemben kot dostop do vode. In prožne Evrope ne bo brez prožnih podeželskih območij,″ je dejal Bogovič. Opozoril je tudi, da potrebujemo tehnološko nevtralnost in košarico različnih tehnoloških rešitev in ocenil, da precizno kmetovanje potrebuje 5G tehnologijo. Za precizno kmetijstvo je 5G nuja, nekateri drugi sektorji pa potrebujejo druge rešitve. Poslanec Bogovič je še pozdravil, da bo prek številnih skladov EU zdaj možno reševati problem digitalne vrzeli med mesti in podeželjem, ki se v Evropi sicer še poglablja. Da pa bo to možno izvesti v praksi, pa je po njegovih besedah treba združiti javni in zasebni denar ter pritegniti ljudi k razvoju novih rešitev ter s tem povečati povpraševanje po rešitvah 5G. Juan Manuel Velasco Leon iz Evropske komisije je povedal, da se bodo sredstva EU od leta 2021 na podeželju uporabljala za širitev mobilnih in širokopasovnih omrežij. ″Dolgo je trajalo, da smo v EU dobili celovito omrežje 4G. Podeželska Evropa mora imeti koristi od 5G. Komercialne naložbe dosežejo podeželska območja šele v drugi fazi naložb, če sploh,” je povedal Velasco Leon. Pekka Pesonen, generalni sekretar Copa Cogeca, pa izpostavil, da Zeleni dogovor ne more biti uspešen brez vključitve tehnoloških sredstev v naše kmetijstvo. ″Če bomo želeli svoje stroje povezati z bazo podatkov, ki nam bo omogočila boljše natančno kmetovanje, mora biti vselej izpolnjen pogoj pokritosti,” je dejal Pesonen. Marie Hogan iz podjetja Ericsson se je strinjala, da pri povezljivosti obstaja vrzel med mesti in podeželjem ter dodala, da s tehnološkega vidika lahko 5G ta izziv reši. V zvezi z vključenostjo podeželja je spomnila, da je globalna pandemija s Sovid19 pokazala potrebo po povezljivosti,  npr. če imajo ljudje dobro internetno povezavo, lahko delajo na daljavo. Izpostavila je visoko povezljivost prek fiksnega dostopa do interneta in dodala, da je fiksni brezžični dostop do širokopasovne povezave dobra rešitev. ″80% operaterjev v Evropi lahko ponudi fiksne brezžične mobilne povezave. Z lahkoto lahko začnete in upravljate nova podjetja. Da bi ljudi pritegnili k delu na podeželju, potrebujete kakovostno življenje. 5G lahko pomaga pri tem na vseh pomembnih področjih, kot so promet, zdravstvo, izobraževanje itd., je še poudarila Hoganova.    

Fri, 26. Feb 2021 at 01:21

51 ogledov

Portal Slovenci.si: Portret dr. Jožeta Bernika v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo
Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljajo dr. Jožeta Bernika, svetovno priznanega pravnega strokovnjaka, ekonomista, politika in velikega slovenskega domoljuba. Bernik je s svojo aktivnostjo in poznanstvi v ZDA bistveno pripomogel k spremembi uradnega ameriškega stališča o Sloveniji kot delu enotne Jugoslavije. Svojo moč in energijo, kot tudi svoja finančna sredstva, je v tujini namenjal uveljavljanju slovenstva in zavedanja o Sloveniji. Na podelitvi Zlatega častnega znaka svobode je k v zahvalo dejal: »... to  čast  sprejemam  z  vso  hvaležnostjo in  odgovornostjo. Vendar ne samo zase. To čast sprejemam tudi za vse Slovence po svetu, ki so s svojimi najboljšimi močmi in sredstvi podprli borbo za samostojno državo Republiko Slovenijo. Sprejemam jo prav tako za vse Slovenke in Slovence, ki so v vojni in po vojni dali svoje življenje, pošteno prepričani v skupno slovensko pot v samostojno in pravno državo ...«  Več o dr. Jožetu Berniku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.

Thu, 25. Feb 2021 at 18:05

107 ogledov

Covid-19: Obalno-kraška regija ponovno nazaj v rdečo fazo
Na današnji novinarski konferenci je vladna covid govornica Maja Bratuša spregovorila o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa o včeraj sprejetih sklepih vlade, povezanih z epidemijo covid-19. Trend obolelosti s koronavirusom v  na dan 24. 2. 2021 (00:00-24:00):- Št. testiranj: 4565- Št. pozitivnih: 852 (18,7 %)- Št. hospitaliziranih: 546- Št. oseb na intenzivni negi: 103- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 50- Št. umrlih: 7- 7-dnevno povprečje: 763 pic.twitter.com/U5to8odMx3 — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 25, 2021 Uradna govorka Maja Bratuša je uvodoma dejala, da je včeraj zvečer na Brdu pri Kranju potekala seja vlade, na kateri se je seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami. Na podlagi mnenja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je vlada odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z načrtom sproščanja Slovenija še naprej ostaja v oranžni fazi, medtem ko je Obalno-kraška regija zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ponovno prešla v rdečo fazo, saj poprečno število okužb v zadnjih sedmih dnevih v tej regiji znaša 73. Maja Bratuša: Na podlagi mnenja Svetovalne skupine pri @MinZdravje je vlada na včerajšnji seji odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z Načrtom sproščanja tako še naprej ostajamo v oranžni fazi. pic.twitter.com/5q0wSUIi0W — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 25, 2021 Uradna govorka je nadalje predstavila najnovejše podatke o okužbah s COVID-19. V sredo je bilo opravljenih 4.565 PCR testiranj in 25.095 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 852 novih okužb, kar predstavlja 18,7-odstotni delež pozitivnih oseb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 443 oseb, od tega jih je na intenzivni enoti 103, kar je dva manj kot v torek. Umrlo je sedem oseb. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Obalno-kraški regiji statistični regiji bo vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19 v tej regiji tudi pri začasni omejitvi gibanja. Vlada je včeraj tudi pričela s podrobno obravnavo Strategije cepljenja, ki bo sprejeta v naslednjih tednih. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni #covid19. Sodelujoči: državna sekretarja MGRT @zajc_si in @mzi_rs Blaž Košorok, Deana Potza iz Zdravstvenega inšpektorata RS in namestnik generalnega direktorja @policija_si Tomaž Pečjak. https://t.co/PyzvR7zMat — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 25, 2021 Podaljšanje odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je v nadaljevanju povedal, da je vlada včeraj sprejela nekatere spremembe, ki zadevajo tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Tako se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka na obdobje od 27. februarja do 5. marca 2021, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko ohranijo. DS @zajc_si: Vlada je včeraj določila nekatere spremembe, ki zadevajo Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Z zadovoljstvom lahko povem, da se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka, z veljavnostjo od 27. 2. do 5. 3. letos. pic.twitter.com/SM9dJPZmhm — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 25, 2021 Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v Obalno-kraški regiji pa se izjeme oži v skladu z načrtom, ki velja za rdečo fazo. V Obalno-kraški regiji se tako poleg obstoječih izjem, katerih delovanje ni pogojeno s testiranjem na novi koronavirus, dovoli obratovanje tudi naslednjim dejavnostim, vendar pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo na novi koronavirus:  - prodajalnam, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, - prodajalnam z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, - kmetijskim prodajalnam, - specializiranim prodajalnam z otroškim programom, - prodajalnam s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,tržnice, - premičnim stojnicam za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, - trafikam in kioskom za prodajo časopisov in revij,drugim servisnim delavnicam s površino do 400 m2 ter storitve  izdelave, vzdrževanja in montaže, storitvam nepremičninskega posredovanja, - storitvam higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti salonov za nego telesa), - individualnim storitvam strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), - storitvam salonov za nego živali.Zaradi medresorske usklajenosti za storitve, pri katerih mora test opraviti tudi potrošnik, po novem velja, da test ni starejši od 48 ur, medtem ko so prejšnji odloki določali starost testa na največ 24 ur.
Teme
Covid 19 SLOVENIJA sprostitveniurepi aleš hojs Jernej Vrtovec

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Ministra Hojs in Vrtovec: s ponedeljkom odprava občinskih meja za gibanje, zelena luč za smučarijo