SI
Dr. Stane Granda: Dober večer voščim, g. minister!
Veter, ki je potisnil Simonitijevo barko življenja v vetrove politike torej ni prvenstveno politična strast, ampak odgovornost do družbe in naroda ter kulture posebej.
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 23. marec 2021 ob 08:26

Odpri galerijo

Danes, 23. marca, je minister za kulturo  prof. dr. Vasko Simoniti stopil v osmo desetletje svojega življenja. Sodi med najuglednejše slovenske zgodovinarje. Njegovo znanstveno delo je visoko cenjeno. Nič manj pa njegov ostri in brezkompromisni duh, ki se občasno razliva iz njegovih enkratnih razmišljanj. Je den redkih, ki daje zgodovinskemu dogajanju, zlasti med Slovenci, duh aktualnosti.

Ne glede na velik in uspešen angažma Vaska Simonitija v slovenski politiki ne totalitarnega porekla,  ne gre samo za ministrovanje, ampak nadvse odmevno vodenje volilnega štaba g. Barbare Brezigar, ostaja odgovor na vprašanje ali gre za zgodovinarja v politiki ali politika v zgodovinopisju, jasen. Vasko Simoniti je v prvi vrsti zgodovinar, njegovo politično udejstvovanje je samo njegov civilni, državljanski angažma. Občutek dolžnosti služenju narodu. Zavedanja pomena in vloge kulture v naši zgodovini, ki nas je ohranila po tistem, kar je bilo resnično nekaj vrednega in velikega, ne pa oni, ki si je domišljala, da je res taka. Pomeni, da ima jasna in trdna stališča. To tiste, ki bi radi kulturo zlorabljali za svoje lahkoživo preživetje, epigonstvo in podobno, spravlja v neskončni bes, ki smo mu priča vse od nastopa zadnje Janševe vlade. Ni mu lahko, njegovim oponentom pa še manj, ker ne bo popustil.   Če bi mu bila politika strast, bi v njo zakorakal davno poprej in na drug način. Glede na dejstvo, da so mu bile kot pripadniku ugledne partizanske in kulturniške družine praktično vse poti odprte, bi se vključil vanjo že zdavnaj poprej in po bližnjicah. Nobena skrivnost ni, da je imela nekdanja oblast največ težav ravno pri kadrovanju in pomlajevanju svojih vrst. Samoponudba je bila velika, izbira pa skoraj nikakršna. Veter, ki je potisnil Simonitijevo barko življenja v vetrove politike torej ni prvenstveno politična strast, ampak odgovornost do družbe in naroda ter kulture posebej.

Letos se spominjamo 30 letnice največjega političnega dosežka Slovencev v zgodovini. Vprašanje, kakšen je delež slovenskih zgodovinarjev v tem procesu, bi nas odpeljal od opisovanja dela ministra in zgodovinarja Simonitija. V znameniti 57. številki Nove revije, ki je sicer polna zgodovinskih dejstev in reminiscenc,  ni sodeloval noben zgodovinar. Podrobnejše branje njenih avtorjev in njihovih ocen preteklosti ter njihova primerjava z večino etablirane zgodovinarske produkcije samooklicanih voditeljev slovenskega zgodovinopisja, pa nam kot na dlani sporoča, da to ni slučaj. Nezgodovinarji so se v zgodovinski številki Nove revije dokopali do splošno sprejetih evropskih stališč in ocen, ki pa v Sloveniji še danes nimajo domovinske pravice v zgodovinopisju oziroma jo tisti, ki jih sprejema, potisnjen na rob znanstvene in strokovne eksistence. Grozi mu tudi strokovno ekskomunikacija. Za dokaze tej trditvi ni treba segati daleč nazaj. Dovolj se je spomniti nedavnega obširnega članka največjega  zgodovinarja s slovenskega ozemlja v enem osrednjih časopisov. Prepričanje, da je med največjimi vseh časov,  ne slovenskega po nacionalnosti, Oto Lutar je svetovna osebnost, je žal zgolj in samo njegovo osebno videnje svojega položaja. Zloraba moči in položaja za širjenje laži in blatenje, ne pa moč znanja in argumentov, nimajo primerjave v slovenskem zgodovinopisju. Sramota za pisca in uredništvo, ki je to objavilo. V Sloveniji je v tako ideološko prevretih razmerah skoraj nemogoče biti odgovoren družboslovec in politik.

Slovenska osamosvojitev je  povezana s temeljnim družbenim obratom, ki nam je prinesel demokracijo. Ta je z njo neločljiv dvojček. Slovensko zgodovinopisje je, z izjemo kroga Janka Pleterskega, bilo razmeroma naklonjeno demokraciji. To lahko trdimo kljub temu, da je bilo med vsemi humanističnimi znanostmi skoraj najbolj ustrežljivo totalitarni oblasti. Ni bil slučajno Edvard Kardelj častni član slovenskih zgodovinarjev in so nekateri njegovo knjigo o slovenskem nacionalnem smatrali za začetek novega obdobje slovenskega zgodovinopisja. Demokrati so med zgodovinarji bili v večini. Oportunizem je seveda bil prisoten vse od let po II. svetovni vojni, ko je Slovenija imela prvega univerzitetnega profesorja za partizansko zgodovino. Mimogrede, vse do danes ga v kritičnosti do partizanskega gibanja ni nihče presegel. Ni mu pa povsem podleglo. Če je torej demokratizacija za slovenske zgodovinarje še sprejemljiva, spomnimo se samo, kako je akad. Grafenauer prepuščal prostore Slovenske matice za nove stranke, pa je bil povsem drugačen odnos do Jugoslavije. Vasilij Melik je bil prvi med univerzitetnimi profesorji- zgodovinarji, ki je javno izjavil, da je bila vključitev Slovencev v Jugoslavijo napaka, na kar je prišlo do precejšnje diferenciacije med njegovim in krogom prof. Pleterskega. Glede na beograjsko  protislovensko divjanje ta krog ni mogel priti do polnega izraza, ampak je vso svojo energijo zbral za zaščito tako imenovanih vrednot NOB  in revolucije, ki je vse bolj izginjala iz njihovega besednjaka. Zavzemanje za nekritično podobo NOB je samo druga plat totalitarnega jugoslovenarstva. Mnogi so poudarjali samo še narodno osvoboditev. Celo beseda partizan je izginjala pred odpornikom. Kljub temu pa se tako daleč, kot danes, ko hočejo partizanstvo tudi vsebinsko zamenjati z evropskim odporništvom, vseeno niso upali.

V takih razmerah je Simonitijevo angažiranje pri utemeljevanju slovenske demokracije s pomočjo zgodovine nekaj velikega in pogumnega. Pri razstavi Temna stran  meseca, ki je muzealno predstavila zgodovino slovenskega totalitarizma in v znanstvenem zborniku o njem (1998) je sodeloval na prelomen način, ki spominja na 57. številko Nove revije. Pomeni nelahek prelom z večino njegove fakultetne sredine, kolektiva, ki  ni ravno znan po rahločutnosti in obzirnosti, zlasti ne politični in ideološki strpnosti. To je bilo pogumno dejanje Vaska Simonitija. Zlasti v pogledu resnične pripadnosti znanosti in človečnosti. Razstava in zbornik Temna stran meseca (1998), zlasti  zbornik,  je namreč  neke vrste dokumentacija k 57. številki Nove revije. Hkrati popravek odsotnosti zgodovinske stroke, ki jo je povzročil zgodovinar, sicer član uredništva, ki si ni upal na dan s svojimi stališči. Danes je jasno, da je stal na nasprotnih, jugoslovanskih pogledih. Trga mu  nimamo pravice očitati, ampak zgolj ugotavljati. Vseeno pa bi moral predhodno sporočiti, da je pristaš Jugoslavije in to sodelovanje omogočiti drugim. Napako uredništva, ki je bilo njegova žrtev, je tako  z več kot desetletno zamudo pomagala pod vodstvom Vaska Simonitija popraviti skupina zgodovinarjev in razumnikov. In to z obrestmi. Uradna  odsotnost slovenskega zgodovinopisja v enem najpomembnejših obdobij slovenske zgodovine je bila s tem v veliki meri popravljena.

Razstava in zbornik Temna stran meseca, ki so jo v soglasju z Novo revijo vodili Drago Jančar, Alenka Puhar in Vasko Simoniti je tipični izdelek novorevijaškega duha in delovanja. Pri njem nimajo glavne besede ljudje, ki bi jim lahko pripisali nekritično osebno prizadetost ali celo revanšizem, desničarstvo, ampak so tisti, ki so v tem videli osebni prispevek k moralnemu prelomu s totalitarno preteklostjo.  Za očiščenje in normalizacijo slovenske družbe. Njeno evropsko primerljivost. Gre za pristop, ki ponuja  moralno ponudbo, rešilno brv za one, ki trdijo, da o totalitarni preteklosti Slovenije in Jugoslavije niso nič vedeli. Uspeh je bil pičel. Še več! V zgodovinarskih krogih je sprožil reakcijo, ki je danes v silovitem ideološkem in strokovnem obračunu z drugače mislečimi. Strokovne in človeške diskvalifikacije so najbolj običajno orožje. Ni slučajno med najbolj vztrajnimi kolesarji na petkovih demonstracijah njegov kolega z oddelka, ki si ni upal sodelovati v 57. številki Nove revije. Oto Luthar, eden kolovodij ideološke nestrpnosti,  hoče Simonitija celo profesionalno in človeško diskreditirati. Tipična je njegova metodologija, ko laž predstavi za resnico, potem pa vse gradi na njej. Vsekakor ni potrebno na take primere samo opozarjati, ampak se je treba boriti proti njim. Upajmo, da bo jubilant v bližnji prihodnosti v enem svojih razmišljanjih temu namenil ustrezno pozornost.  Odnosu slovenskih zgodovinarjev do osamosvojitve in demokratizacije postaja vse bolj strašljiv. Verjetno je bil najbližje dogajanju, predvsem pa zna to odlično formulirati. Tudi podkrepiti z konkretnimi primeri. Vsekakor morajo zanamci dobiti ustrezno strokovno pričevanje o tem, kaj vse se je dogajalo. Priča smo tolikšnemu nasilju, da drugače misleči Simonitijevo kolegi na oddelku za zgodovino ljubljanske FF niti ne pridejo do izraza. K sreči obstajajo in so edino upanje za prihodnost. Prav to divjanje dokazuje, kako je nujno, da imamo več univerz oziroma zakaj je Oto Lutar na čelu tistih, ki bi radi pluralnost zadušili s pomočjo ukinitve zasebnih fakultet.

Položaj prof. dr. Vaska Simonitija je glede na resor, ki ga vodi in na pomen kulture v slovenski zgodovini, eden najtežjih v vladi. Zapisano naj razume ne samo kot priznanje svojemu delu, ampak odkrito in globoko spoštovanje, ki presega različne poglede med nami na nekatera vprašanja, ki so v humanističnih vrstah nekaj najbolj normalnega in edino gonilo napredka.

Ne glede na vse, pa lahko zapišemo, da je prof. dr. Vasko Simoniti skoraj edini kandidat za najboljšega slovenskega ministra za kulturo v obdobju po slovenski osamosvojitvi. Zaradi razmer v preteklosti, je primerjava težka. Hvaležni smo lahko dr. Capudru, dr. Dularju, tudi Jožef Školč je bil dokaj strpen Toda dejstvo, da je Simoniti rešil problem Narodne galerije, Opere, da je naredil vse, kar je bil dolžan za NUK II, da je z gradnjo prirodoslovnega muzeja hotel rešiti Narodnega, pa je bil izigran, pove veliko in preveč.

Hvala Vasko za vse in vztrajaj!

Dr. Stane Granda

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 12. Apr 2021 at 18:59

0 ogledov

Študentka biologije v stripu 'razčistila' s teorijami zarote glede cepljenja proti virusu covid-19
Po družbanih omrežjih krožijo različne teorije zarote, kar se same epidemije covid-19, pa tudi o cepivih zoper covid-19. Pri širjenju teorije zarote za tujimi prav nič ne zaostajajo domači skrajneži. Kar je preveč, je preveč, si je dejala 21 letna Nina, študentka 3. letnika biologije in si rekla, da bo temu naredila konec. Lotila se je risanja stripa, s katerim je na poljuden, razumljiv, pa tudi humoren način, "razgalila" apologete teorije zarote. "Veliko teh teorij, ki krožijo okoli, je biološko povsem nemogočih," je zapisala, ker da gre vse skupaj po sistemu strahu, znotraj je votel, zunaj pa nič ni! Bolje se ne da. Lekcija za uradne komunikatorje, priklon avtorici za idejo in izvedbo, za pravoverne zarotnike sicer ne pride v poštev (ampak teh je k sreći malo, okoli 4-5%), za raznovrstne dvomljivce pač. O virusu in cepivih, na način “za telebane” - vrhunsko! #pohvalanadan https://t.co/zMjDXsrlAC — An dr. Až Zorko (@Andrazus) April 12, 2021 Strip je najprej narisala na papir,  ga delila na družbenem omrežju, kjer so ga opazili na UKC Ljubljana. Čeprav je nastal predvsem za njeno lastno zabavo,  je nato dosegel večje število ljudi, česar je vesela, še posebej, če bo komu pomagal bolje razumeti, kako delujejo mRNA cepiva, je še dejala študentka biologije Nina. Kakor poroča 24ur.com so ciljna publika predvsem mladi, ki že po naravi pri iskanju informacij uporabljajo kritično presojo, ki temelji na preverjenih dejstvih in ne na teorijah zarote. Mladi so tudi tista skupina, ki nimajo velikega tveganja za hujši potek bolezni, so pa pomembni prenašalci virusa. In omenjeni strip je tak, da "te potegne, da vsaj prebereš in začneš razmišljati o tem", pravi pediatrinja na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dr. Tina Plankar Srovin.  

Mon, 12. Apr 2021 at 17:53

0 ogledov

Covid-19: Epidemiološka stroka dramatično opozarja, da se Slovenija približuje rdeči fazi, podobni lanski v Bergamu!
V Sloveniji so včeraj, bila je nedelja, opravili 1.484 PCR testiranj na koronavirus in potrdili 287 novih okužb, gre za 19,3-odstotni delež okužb. Opravljenih je bilo tudi 5.850 hitrih antigenskih testov, pri čemer pa ni znano, koliko od teh je bilo pozitivnih, saj se od 13. februarja vsi pozitivni na hitrih testih potrjujejo s PCR testi. Skupno število vseh doslej potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji zdaj znaša 226.786. Aktivnih primerov je trenutno 13.818.  Trend obolelosti s koronavirusom v  na dan 11. 4. 2021 (00:00-24:00):- Št. testiranj: 1484- Št. pozitivnih: 287 (19,3 %)- Št. hospitaliziranih: 636- Št. oseb na intenzivni negi: 142- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 18- Št. umrlih: 7- 7-dnevno povprečje: 903 pic.twitter.com/CWgQfatvyv — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 12, 2021 Na današnji vladni covid novinarski konferenci sta o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 spregovorila docentka dr. med. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, ter specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko. Z zmernim optimizmom lahko ugotovimo, da so številke pozitivnih covidnih primerov v zadnjih dneh lahko pokazatelj, da se je eksponentna rast epidemiološke krivulje ustavila, je podatke povzela Logar. Se pa bodo bolj konkretni učinki delne zaustavitve javnega življenja pokazali do konca tega tedna. Naslednji teden bo država prešla nazaj na regijski princip sproščanja ukrepov, zato bodo glede na dosežene številke sedemdnevnega povprečja pozitivnih primerov, nekateri deli države lahko prešli v oranžno fazo sproščanja ukrepov, s tem se bodo na primer odprle terase in zunanji deli lokalov.Glede cepljenja smo trenutno nad evropskim povprečjem, bo pa cepiva v maju in juniju še več, zato se bo do začetka počitnic cepilo čim večji del prebivalstva. Na intenzivni terapiji v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 1/3 vseh slovenskih intenzivnih bolnikov. Oddelek je vzpostavljen v jeseni leta 2020 prenovljenih DTS prostorih, ki izstopa po svoji velikosti in s tem tudi po številu takih bolnikov na enem samem mestu. Bolniki, ki covid preživijo, so zelo prizadeti in potrebujejo veliko naporov, da se spet vrnejo v normalno življenje.  Specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko, @ukclj: Na UKC Ljubljana zdravimo tretjino kritično bolnih covid-19 bolnikov. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 12, 2021 Vovko opaža, da je težjih potekov bolezni pri mlajših bolnikih več, zato to posredno pripisujejo vplivu angleške različice virusa, ki je za potek bolezni bolj nevarna. Ostaja pa o bolezni še naprej več neznank, predvsem dolgoročne posledice še niso znane. Vovko, @ukclj: V 1. valu so bile številke bolnikov precej majhne, delo je bilo naporno, ker smo se šele učili, v 2. valu je bilo težje, ker smo imeli več bolnikov, sedaj pa imamo veliko problemov, ker število bolnikov na intenzivni terapiji hitro raste. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 12, 2021 Stanje je zelo podobno tistemu, ki smo ga lani februarja in marca gledali na posnetkih iz Bergama, kjer je bilo na enem mestu zelo veliko bolnikov, je povedal Tomaž Vovko.  Vodja svetovalne skupine pri @MinZdravje @MatejaLogar: Glede na predstavljene epidemiološke podatke lahko z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je eksponentna rast novookuženih ustavila, kar pa še ne pomeni, da je to čas, ko lahko rečemo, da ukrepi niso več potrebni. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 12, 2021 Strokovna skupina je med drugim sklenila, da se odpiranje teras gostinskih lokalov premakne iz rumene v oranžno fazo. Ti ukrepi bodo ostali v tej obliki, če bomo seveda upoštevali preostale ukrepe, je dejala Logarjeva: "Sami gostinski lokali res ne predstavljajo zelo velikega tveganja in prav zato smo jih na semaforju uvrstili v oranžno fazo." Vodja svetovalne skupine pri @MinZdravje @MatejaLogar: Glede na predstavljene epidemiološke podatke lahko z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je eksponentna rast novookuženih ustavila, kar pa še ne pomeni, da je to čas, ko lahko rečemo, da ukrepi niso več potrebni. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 12, 2021 Tako Tomaž Vovko, kot tudi Mateja Logar sta opozorila na neodgovorno ravnanje ljudi. Odločajo se za nevarne prakse, ko se namerno okužijo, da bi pridobili potrdilo o prebolelosti. Z dostopnostjo cepiva se bo to, da si prebolel covid, verjetno umaknilo s seznama ugodnosti, je povedala Logarjeva. Vlada je skupaj s strokovno skupino pripravila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19. Veljajo ukrepi, določeni v rdeči fazi. #SkupajZmoremo pic.twitter.com/1Zp9jOPRUr — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 9, 2021

Mon, 12. Apr 2021 at 17:31

0 ogledov

Pred 30 leti: Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel na Dunaju zavrnil možnost oblikovanja jugoslovanske konfederacije!
Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je na Dunaju zavrnil možnost oblikovanja jugoslovanske konfederacije, medtem pa je predsednik zvezne vlade Ante Marković s slovenskimi mediji delil svojo vizijo razvoja Jugoslavije. Notranjepolitično dogajanje sta zaposlovala civilno služenje vojaškega roka in zahteva Slovenske kmečke zveze – ljudske stranke (SKZ-LS) po odpoklicu njihovega kmetijskega ministra dr. Jožeta Osterca. Ob zaključku tridnevnega obiska v Avstriji, kjer je avstrijskega kanclerja Franza Vranitzkega in zunanjega ministra Aloisa Mocka seznanil s položajem v Jugoslaviji in pripravami na samostojnost Slovenije, je zunanji minister Rupel odločno zavrnil možnost oblikovanja jugoslovanske konfederacije. Namen obiska je bil sicer zagotoviti, da se tudi po razglasitvi samostojnosti 26. junija ohrani nemoten prehod ljudi, blaga in storitev. Z Mockom sta se tudi dogovorila, da bo slovensko-avstrijska komisija izvedencev preučila in poslovenila 80 bilateralnih pogodb med Avstrijo in Jugoslavijo. Preberi še: https://vfokusu.si/post/588301/bilo-je-pred-30-leti-11-4-1991-dan-intenzivnih-politicnih-pogovorov-sestih-predsednikov-republik Preračunljivo pričakovanje, da bodo gospodarske reforme zmanjšale politične napetosti v JugoslavijiPo koncu srečanja s predsedniki republik na Brdu pri Kranju je Ante Marković predstavil svoje videnje nadaljnjega reševanja jugoslovanske krize. V intervjujih v Sobotni prilogi Dela in Dnevniku je izpostavil, da je prehod iz socialističnega v kapitalistični sistem treba na vsak način opraviti, če naj bi se povrnilo zaupanje mednarodne skupnosti v Jugoslavijo. Po njegovem mnenju pa prehod ne bi bil mogoč oziroma bi bil celo najdražji, če bi državo razstavili na šest enot. Ocenil je namreč, da bi vsaka republika v primeru odhoda plačala najvišjo ekonomsko in socialno ceno, prav tako je zažugal z nasprotovanjem jugoslovanske vojske. Marković je površno ocenil, da je ideologijo komunizma zamenjala ideologija nacionalizma, obenem pa je na trenutke preračunljivo pričakoval, da bodo le predlogi gospodarskih reform zmanjšali politične napetosti v državi. Sploh, ker mu je bila že mnogokrat poprej izražena javna nezaupnica. O Jugoslaviji so razpravljali tudi na rednem posvetu Evropska skupnost – ZDA v Washingtonu. Ameriški predsednik Bush, predsedujoči Evropski skupnosti Jacques Santer in predsednik evropske komisije Jacques Delors so ponovili tedanje stališče večjega dela mednarodne javnosti, o prizadevanjih za enotnost in ozemeljsko celovitost Jugoslavije. Sklenili so, da bodo pomagali le enotni Jugoslaviji, njene prebivalce pa spodbudili, naj mirno in v demokratičnem dialogu zgladijo nastale razlike. Civilno služenje vojaškega roka je privilegijSlovensko politično javnost je med drugim zaposlovala določba predloga zakona o vojaški dolžnostio razmerju med civilnim in rednim služenjem vojaškega roka. Vlada je predlagala, da bi civilno služenje moralo trajati najmanj devet mesecev, tj. tri mesece dlje, kot običajna vojaška obveznost. Namestnik ministra za obrambo Jelko Kacin je ob predstavitvi zakona na republiški komisiji za obrambo izpostavil, da bodo “oporečniki” na ta način celo v boljšem položaju v primerjavi z vojaki. Členu sta z argumentom neenakopravne obravnave najbolj ostro nasprotovala Gregor Golobič in Slavoj Žižek, sicer visoka funkcionarja Liberalne demokracije Slovenije. Vlada pod pritiskomKljub izzivom zahtevne priprave na dejansko osamosvojitev, so vlado pod vodstvom Lojzeta Peterleta zaposlovala tudi notranjepolitična trenja. V telefonski anketi Dela Stik je 42,2 odstotkov vprašanih menilo, da bi vlada lahko naredila več. Podobno so za resor kmetijstva menili v koalicijski SKZ-LS z javno zahtevo po odpoklicu kmetijskega ministra dr. Jožeta Osterca, ki je bil na resor imenovan iz njihove kvote. Notranji minister Igor Bavčar je v intervjuju v Sobotni prilogi Dela izpostavil, da so takšna nasprotja normalna za vsako koalicijo, a da je način, kako je prišlo do iniciative za zamenjavo, neprimeren. Prav tako pa je ocenil, da bo rekonstrukcija vlade zaradi nekompetentnosti nekaterih ministrov potrebna. Naraščanje političnih trenj so pretresali tudi na sestanku Slovenskih krščanskih demokratov. Sklenili so, da bodo še pred koncem leta sklicali izredni kongres, saj so se pojavile ocene, da bi lahko prišlo do volitev že spomladi leta 1992. Marko Balažic, Ukom

Mon, 12. Apr 2021 at 10:51

0 ogledov

Javna agencija za knjigo: Letos rekordna podpora domačim avtorjem
Javna agencija za knjigo letos razpolaga z 1,32 milijona evrov proračunskih sredstev več kot lani. Znana sta tudi kuratorja slovenske predstavitve na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023. Veliko povečanje proračunskih sredstev za knjigo je med drugim omogočilo precejšen dvig honorarjev za slovenske avtorje. Javna agencija za knjigo se je namreč ob soglasni podpori sveta agencije odločila, da prednostno podpre izvirno ustvarjalnost v slovenskem jeziku, zato so se letos avtorski honorarji za domače ustvarjalce, ki jih sofinancira, dvignili za 37 odstotkov, za 6 odstotkov pa so se dvignili tudi honorarji za prevajalce. Tej usmeritvi sledi tudi ponovna uvedba štipendij za uveljavljene pisatelje in prevajalce. Po novem bo tako na voljo 10 štipendij po 10.000 evrov. Poleg tega je Ministrstvo za kulturo letos za 500.000 evrov povečalo sredstva za odkup gradiva v slovenskih splošnih knjižnicah, kar pomeni, da se bodo sočasno povečala tudi sredstva za poplačilo avtorjev iz knjižničnega nadomestila. Poleg avtorjev in prevajalcev bodo letos dodatne podpore deležni tudi drugi soustvarjalci slovenske knjige od lektorjev do urednikov, posebna pozornost pa bo namenjena digitalizaciji področja.   Pozitivni premiki se dogajajo tudi v projektu Frankfurt 2023. V soglasju z dosedanjimi domačimi in tujimi partnerji projekta (založniki, agenti, poznavalci) ter strokovnimi službami Javne agencije za knjigo je njen svet imenoval dva kuratorja, kompetentna poznavalca kompleksnega področja, ki bosta vsebinski gonilni sili projekta. To sta doc. dr. Amalija Maček in dr. Matthias Göritz. Kuratorja bosta s svojim znanjem in dragocenimi izkušnjami bistveno nadgradila projekt ter omogočila njegovo učinkovito izvajanje in dolgoročne učinke.  Dr. Amalija Maček  Dr. Amalija Maček je visokošolska učiteljica na oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, akreditirana konferenčna tolmačka za institucije Evropske unije in priznana književna prevajalka. Sodelovala je pri več mednarodnih znanstvenih projektih ter pri predstavitvah Slovenije na knjižnih sejmih v Leipzigu in Frankfurtu. Je poznavalka nemškega literarnega prostora. Matthias Göritz  Matthias Göritz je nemški pisatelj, pesnik, dramatik in prevajalec, ki prevaja tudi iz slovenščine. Za svoj prozni prvenec (Der kurze Traum des Jakob Voss, 2005) je prejel nagrado Mara-Cassens-Preis. Po študiju filozofije in književnosti je dolgo živel v Moskvi, Parizu, Chicagu in v New Yorku. Je gostujoči profesor na številnih tujih univerzah in prejemnik mnogih mednarodnih literarnih štipendij. Trenutno je profesor na Univerzi Washington v St. Louisu v ZDA, kjer je zasnoval nov študijski program kreativnega pisanja.

Mon, 12. Apr 2021 at 02:10

0 ogledov

Bilo je pred 30. leti: 11. 4. 1991 – dan intenzivnih političnih pogovorov šestih predsednikov republik
11. april 1991: Na današnji dan so na različnih ravneh potekali politični pogovori o jugoslovanski prihodnosti, a otipljivih rezultatov niso dali. Zveza združenj borcev se je medtem pripravljala na praznovanje 50. obletnice ustanovitve Protiimperialistične fronte in se za zavarovanje »pridobitev revolucije« zatekla tudi po pomoč v tujino. Pestra paleta političnih sogovornikov in rešitev na Brdu pri Kranju Na Brdu pri Kranju so se nadaljevali pogovori predsednikov šestih jugoslovanskih republik. Osrednje vprašanje, glede katerega se seveda niso zedinili, je bil prihodnji politični zemljevid – Jugoslavija kot zveza suverenih republik, kar sta zagovarjali predvsem Srbija in Črna Gora, ali pa zveza suverenih držav, kar sta zagovarjali Slovenija in Hrvaška. Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki se je tega dne pogovarjal z avstrijskim kanclerjem dr. Franzem Vranitzkym in predsednikom zveznega parlamenta Heinzom Fischerjem, je v pogovoru z avstrijskimi novinarji pozdravil nadaljevanje pogovorov predsednikov, obenem pa izrazil dvom v njihovo uspešnost ter poudaril pomen nedotakljivosti sedanjih republiških meja. Minister za zakonodajo Lojze Janko je na tiskovni konferenci zavrnil različna ugibanja o politični oziroma monetarni povezavi s severno sosedo. Dr. France Bučar pa je domačim in tujim novinarjem na vprašanje glede nenaklonjenega stališča Evropske skupnosti do naše osamosvojitve jasno poudaril, »da je Slovenijo pač zavezal plebiscit, da napravi ta korak, ne glede na to, ali je ali ni všeč zunanjemu svetu.«   Predsednik vlade Lojze Peterle se je tega dne vrnil s sestanka predsednikov republiških izvršnih svetov (vlad) s predsednikom zveznega izvršnega sveta (zvezne vlade) Antejem Markovićem. Peterle je izrazil dvom v uspeh Markovićevih reformnih prizadevanj, ki niso upoštevala realnega političnega stanja in jasno izražene politične volje posameznih republik. Marković je namreč skušal na vsak način ohraniti federacijo in disciplinirati republiške politike z grožnjo gospodarskega poloma in socialne eksplozije. Tudi glede finančne podpore Mednarodnega finančnega sklada (IMF), ki je poslal v Jugoslavijo svojo misijo, je Marković strašil, da bo finančna podpora pogojena s sklenitvijo sporazuma o minimalnem delovanju federacije. Iskalec nacistov za borčevske pravice Borčevske organizacije in njihovi idejni podporniki so se v tem času intenzivno pripravljali na praznovanje 50. obletnice Protiimperialistične fronte, ki se je šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto (OF). V skladu s spremenjenimi političnimi razmerami so poskušali na novo interpretirati revolucionarno zgodovino. Član predsedstva in predsednik odbora Republike Slovenije za obeležitev 50-letnice ustanovitve OF Ciril Zlobec je pojasnjeval, da naj bi Vidmar in tovariši že na kočevskem zboru kazali težnjo po osamosvajanju Slovenije (teza sicer ne vzdrži resne zgodovinske kritike). Za 27. april so napovedali, da bo na Trgu revolucije potekalo »ljudsko in ne borčevsko zborovanje«. Med člani Zveze združenj borcev NOV so se tudi širile govorice, da bo vlada odpravila nekatere borčevske bonitete, kar je vladna stran zanikala in poudarila, da bodo vse zakonsko določene pravice ohranili. Kljub temu je Zveza združenj borcev za pritisk na vlado uporabila tudi dobre mednarodne zveze; Lojzetu Peterletu je tako pisal celo znani judovski publicist in lovec na naciste Simon Wiesentahl in ga opozoril, da bi morebitna odprava borčevskih pravic lahko bila povod za mednarodno intervencijo. Mag. Jurij Pavel Emeršič Vir: gov.si

Sun, 11. Apr 2021 at 21:15

164 ogledov

Samodiagnoza Alema Maksutija: Debili smo vedno samozavestni! Vedno!
O Alemu Maksutiju, menda celo z doktorskim nazivom kakšne Dolančeve šole za politične vede, ne kaže preveč izgubljati besed. Za slovensko levico, povezano v KUL,  Koalicijo užaljenih luzerjev, je več kot priročen, ker sovraži Slovence, ker sovraži desnico in ker sovraži Janeza Janšo. Maksuti je idealen obraz za nacionalno RTV in POP TV, ki kar tekmujeta, katera bo bolj popljuvala aktualno vlado in njene ukrepe. Svoj gnev zoper Slovence in slovenstvo, Maksuti je balkanski prišlek, zoper državo in njeno vlado, ki bo čez tri mesece prevzela predsedovanje  EU, žolčno izliva preko twitterja.  Njegov besednjak se redko sliši v najbolj zanikrni beznici, gospod pa se gibljejo v akademski sferi, ki vse njegove twitter nebuloze spremlja molče! V enem zadnjih twittov pa je Alem Maksuti zapisal samodiagnozo, v enem stavku je povedal tisto, kar o njem vemo že dolgo. Da je debil in to samozavestni debil! Če kaj, mu samozavesti gotovo ne manjka, tudi takrat, ko izliva svoj žolč proti desnici na javni RTV ali preko socialnih omrežij.  Halo, Manica Ambrožič! Boste še naprej v svoje informativne oddaje kot političnega analitika vabili Alema Maksutija?! Gre vseeno za  "izpričanega debila," ki bi prej sodil za take osebke ustrezno ustanovo, ne pa v Primetime nacionalnega RTV servisa.  S POP TV je vsaka komunikacija odveč, ker z Maksutijem celo delijo sovražnost do aktualne vlade in njenega predsednika Janeza Janše.    b.c.
Teme
Dr Stane Granda dr vasko simoniti 70 letnica

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Stane Granda: Dober večer voščim, g. minister!